Wiccan meclisi nedir?
Wiccanlar, küçük bir grup insan olan bir mecliste buluşur. Bu meclislerin her biri özerktir ve genellikle birbirinden son derece farklıdır.
Mecliseler, karışık cinsiyet, tamamı erkek veya tamamı kadın olabilir ve büyük veya küçük olabilir. Benzer şekilde, meclisler meclislerinin ana odak noktası olarak belirli İlahları kullanır.
Wiccan’ların “şeytan” veya bu nitelikteki diğer varlıklara tapmadığını veya tanımadığını bilmek son derece önemlidir. Wiccanlar, şeytanı Yahudi ve Hıristiyan geleneklerine karşı bir sembol olarak görmektedir.
İncil’i kullanmasalar da, Hıristiyanlığı ve Yahudiliği, tüm dinler kadar saygıyı hak eden bir dünya mistik sistemi olarak görürler. Çoğu Wiccan grubu, bir varlığı istenen bir sonuca yönlendirmek için “evrensel enerjiyi” yönlendirdikleri ve kullandıkları sihir de uygular
Hepsi olmasa da çoğu Wiccan “Üç Katlı Dönüş kuralı”nı kullanır: birine yönelik herhangi bir olumlu büyü, kullanana üç kat fayda sağlarken, birine yönelik herhangi bir olumsuz büyü, kullanana üç kat daha fazla zarar verir. Bu kural, büyük bir kişisel sorumluluk duygusu ve bireysel kararlar ile sonuçlanır.
Wiccanların özellikleri nelerdir?
Wiccanlar, reenkarnasyona inanır. Bazıları reenkarnasyonu gerçek bir ölüm ve yaşam inancı olarak görürken, diğerleri reenkarnasyonu Wiccans’a yaşamlarındaki döngüler ve değişiklikler boyunca rehberlik eden sembolik bir model olarak tanımlamaktadır.
Bununla birlikte, ne reenkarnasyon ne de diğer gerçek inançlar, bir bireyin Wicca’ya katılımının geçerliliğinin bir testi olarak kullanılamaz.
Wiccan’ların tarihi
Wiccanların tarihi kökeni, 1930’ların başlarında yeniden canlanan kabile Avrupa’sında Doğa ibadetinin yeniden inşasına kadar uzanmaktadır. Robert Graves, Margaret Murray ve Gerald B. Gardner gibi 20.yüzyılın başlarındaki yazarların eserleri, ana dinlerin dışındaki geleneklerden gelen ritüelleri birleştiren dini hareket olan neo-paganizm‘e olan ilginin yenilenmesine başladı. Gerald B. Gardner, 1951’de Britanya’da Cadılık karşıtı yasaların yürürlükten kaldırılmasından sonra, kendisini kamuoyunda cadı ilan ederek hareketi popüler hale getirdi.
1962 yılında, öğrencileri bunu Amerika’da yaygı. 1975’te bir grup meclis, IRS tarafından tanınan Tanrıça Sözleşmesi’ni (CoG) oluşturarak yasal korumaları ve kilise statüsünün faydalarını güvence altına aldı. CoG, Wiccan dinini denetlemez; ancak, en büyük tek Wiccan organizasyonudur.
Wiccanların yaşam ve beslenme tarzı
Doğa’ya odaklanma nedeniyle, birçok Wiccans Toprak Ana’ya saygısızlık etmemek için vejetaryen beslenmektedir. Bununla birlikte, Wiccan’ların beslenme tarzı, kişisel tercihler dışında kısıtlayıcı değildir.
Birçok Wiccan, şifa enerjisinin uzak mesafelere gönderilebileceğine inanır. Wiccanlar için belirlenmiş kutsal bir metin yoktur. Ancak Gerald Gardner’ın öğretileri bazıları tarafından Wicca’nın metni olarak kabul edilmektedir. Gardner, meclisi için Wicca’daki ritüeller için dini metinler ve talimatlar içeren bir kitap olan bir Gölgeler Kitabı da yazmıştır.
Wiccan ritüelleri ve gelenekleri nelerdir?
Doğum: Bir kişinin Wiccan olarak yeniden doğuşunu içerir; yeni bir isim kabul edilir.
Cenaze töreni: ölmüş bir Wiccan için ağıt yakılır. Meclis, herhangi birinin vaftiz ebeveyni olarak hareket edecektir.
Wiccan Rede: Bu Wiccanların bir ahlaki kuralıdır. Bu kuralın anlamı, “hiçbirine zarar verme, ne istersen yap”tır.
Wiccanların farklı mezhepleri olarak hareket eden çok sayıda farklı gelenek vardır. Bu geleneklerin kalıplarına sıkı sıkıya bağlılık, belirli bir meclisin geçerliliğini belirlemez. Bunun yanı sıra, bir mecliste birçok yalnız uygulayıcı da vardır.
Wiccanlarda din adamları ve örgütler
Çoğu Wiccan grubunun merkezi liderliği yoktur. Bir Wiccan organizasyonu ve bağlı meclisler, art arda iki dönem anayasal sınırı olan birini seçer. Bu kişi, Wicca için bir yüz görevi görür, ancak dinin hareket edeceği yönü belirlemez. Bazı meclislerin başında “Baş Rahip” veya “Baş Rahibe” bulunur. Bu kişiler, liderler ve öğretmenler olarak hareket eder.
Wiccan’lar için özel günler nelerdir?
Wiccanlar, doğanın mevsimsel ritimlerine daha yakın olmak için Şabat olarak bilinen bayramı kutlarlar. Bunlar:
- Imbolc: Kışın bahara dönüşünü kutlar, 31 Ocak
- Ostara: Bahar ekinoksunu kutlar, 21 Mart
- Beltane: İlkbaharın yaza dönüşünü kutlar, 30 Nisan
- Litha: Yaz gündönümünü kutlar, 22 Haziran
- Lunasa: Yazın sonbahara dönüşünü kutlar, 31 Temmuz
- Mabon: Sonbahar ekinoksunu kutlar, 21 Eylül
- Samhain: Sonbaharın kışa dönüşünü kutlar, 31 Ekim
- Yule: Kış gündönümünü kutlar, 21 Aralık
Bu ana bayramlara ek olarak, çoğu meclis her Dolunayda ve tekrar Yeni Ay’da buluşur.