Şamanizm İnancında Şamanın Çıkışı
Şamanizm inancına sahip olan kişilere Şamanist, dini liderlerine de Şaman deniyor. Şamanlar Tanrı tarafından gönderilen ve Şamanistlere yol gösteren kişiler olarak biliniyor. Efsaneye göre Tanrı insanları yarattı ve dünyaya gönderdi. Daha sonra kötü ruhlar insanlara hastalık ve ölüm yaymaya başladı. Tanrı insanlara yardım etmeleri için bir şaman göndermeye karar verdi ve bir kartal şamanı dünyaya gönderdi.
Bu kartal insanlarla iletişim kuramadığı için tekrar göklere çıktı ve gök tanrıya durumu anlatarak insanlarla iletişim kurma yeteneği istedi. Bu isteği kabul olan kartal şaman insan kılığına sokularak tekrar dünyaya gönderildi. Yer yüzüne inana kartal şaman bir ağacın gölgesinde uyuyan kadınla karşılaştı. Kadına aşık oldu ve birlikte olma isteği oluştu. Bu birliktelikten bir çocuk dünyaya geldi. Bu çocuk şamanda olması gereken tüm özelliklere sahipti.
Şaman Kimdir?
İnsan kılığına girmiş şaman kartalın soyundan gelen ilk şaman insanlara ve Şamanistlere yardım etmesi için gök tanrı tarafından görevlendirilmiş bir din adamıdır. Bu şaman insanları kötü ruhların yaydığı hastalık, ölüm ve kötülüklerden koruması için görevlendirilmiştir. Şaman tanrı tarafından özel güç ve özelliklerle donatılmış kişilerdir ve her toplumda kendilerini belli ederler.
Şamanlar eski çağlarda kadınlardan oluşuyordu. Fakat sonraki dönemlerde erkek şamanlar daha fazla olmaya başladı. Şamanizm inancında Şamanlar genel olarak soyunda şaman olan kişilerden seçilir. Bazı durumlarda soyunda şaman olmayan kişiler şaman seçilse de bu durum fazla görünmez.
Şaman Olan Kişiyi Anlamamızı Sağlayan Şaman Özellikleri
Şaman topluluğuna girdiğimiz zaman farklı bir kabile olduğunu hemen anlayabiliriz. Bu toplumda yaşayan insanlar yani Şamanistler yaşantıları ve kıyafetleri ile kendilerini belli ederler. Her Şamanist topluluğunda mutlaka onlara yol gösteren ve kötü ruhlardan koruyan bir şaman bulunur.
Fakat toplulukta şaman olan kişiyi nasıl anlarız? Hangi özellikleri ile kendilerini belli ederler. Bunun için şaman özellikleri iyi bilinmelidir. Şamanlar yaşadıkları toplumda kısa bir süre içerisinde kendilerini belli etseler de diğer Şamanistlerden ayıran bazı özellikleri bulunuyor.
Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir;
- Dış görünüşleri
- Ayinlere liderlik etme özelliği
- Büyü yapma özelliği
- Toplumdan kendilerini soyutlama
- Kabileye lider olmaları
İlk görünüşte şamanlar kendilerini belli ederler. Fakat bu özellikleri iyi bilinirse topluluktaki şamanın kim olduğu kısa sürede anlaşılır.
Şamanların Dış Görünüşleri
Şamanlar dış görünüşleri ve kıyafetleri ile kendilerini hemen belli ederler. Bu şamanlar diğer Şamanistlerden her zaman farklı giyerler. Dini bir kıyafet olarak bildikleri hayvan derilerinden yapılmış kıyafetlerine çeşitli renklerden diktikleri iplerle farklı biri olduklarını ilk görüşte anlayabilirsiniz. Hatta bu kıyafetle olan şaman direk dikkat de çeker. Şamanlar ayinlerde bazen yaşadıkları bölgede olan en güçlü hayvan kılığına girmek için o hayvanın derisini de üstüne geçirebilir. Ayrıca şamanlar kendi ataları olarak bildiği kartal tüyünü de mutlaka yanlarında taşırlar.
Şamanların Büyü Yapma Özellikleri
Şamanlar bazı toplumlarda büyücü veya büyük büyücü olarak ta biliniyor. Şamanlar ruhlarla sürekli iletişim halinde oldukları için onları yönlendirebilir. İnsanları kötü ruhlardan korumak için çeşitli büyüler yaptıkları inancı hakimdir. Şamanistler büyü yapmayı çok iyi bilen şamanlara daha fazla bağlı olurlar. Fakat bazı şamanlar büyü özelliğini kendi çıkarları için de kullanıyorlar. Bazı insanların kararını değiştirmek için veya bazı küçük bağlama büyüleri yaparlar. Yine ayinler sırasında Şamanistleri etkilemek için küçük büyülere başvururlar.
Şaman Ayinleri
Şamanların dini görev olarak yaptıkları en önemli iş ayinlerdir. Şamanistleri kötü ruhlardan korumak ve arınmak için belli aralıklarla ayinler düzenlerler. Bu ayinleri de bizzat kendileri kontrol eder. Şamanlar ayrıca ölen insanın ruhunu kötülüklerden arındırmak ve göklere yapacağı yolculuğu başlatmak için de ayin yaparlar. Bu ayinde ölen insanın yakınları Şamanistlere yemek ikramı da yapar. Şamanlar ayinlerde şaman davulu da kullanırlar.
Şamanların Yalnız Yaşamaları
Şamanlar ergenliğe girdikleri zaman yavaş yavaş toplumdan kendilerini yavaş yavaş soyutlarlar. O çağlarda gördükleri doğaüstü varlıklardan dolayı böyle yaşarlar. Sürekli trans halde dolaşan şamanlar genellikle topluluğun dışında yalnız bir yer bulurlar. Bu şamanların genel özellikleridir. Şamanlar fazla konuşmayı da tercih etmezler ve herkesle aralarında bir seviye bulundururlar. Bu seviyeyi de sürekli korurlar.
Şamanların Sıra Dışı Özellikleri
Şamanlar aklı başında olmalı ve insanları yönlendirmelidir. Fakat şaman olmak için farklı bir özelliğin de olması gerekiyor. Bu özellik ise doğa üstü varlıkları göreme ve onlarla iletişim halinde olma yeteneğidir. Şamanlar bu yeteneği doğuştan gelir fakat ergenlik çağında kendini gösterir.
Özellikle o dönemlerde büyük bir sınavdan geçen şaman ilk gördükleri varlıklardan çok etkilenirler. Şamanizm inancında şamanların o dönemlerde gördükleri ruhlardan iyi olanlar şamanlara yardım ederek alışmasını sağlarlar. Şaman daha sonraki yıllarda kötü ruhları da tanıyarak Şamanistlerden uzak tutmaya çalışır ve kötülük yapmasını engeller.
Şamanların Tedavi Etmesi
Şamanlar bulundukları bölgeyi çok iyi bilirler. Sürekli olarak doğayı ve ormanları gezerek şifalı bitkileri tespit ederler. Bu şekilde kendilerine bağlı olan Şamanistlerde hastalık olduğu zaman iyileştirme ve tedavi etme özelliği ile tedavi uygularlar. Şaman topluluklarında hastalanan veya yaralanan tüm Şamanistler ilk şamana giderler. İlk tedaviyi şaman yapar. Bunun en büyük nedeni bu yaralama veya hastalığın kötü ruhların getirdiği inancıdır.
Şamanların Kabileye Liderlik Etmesi
Şamanlar kendi topluluklarının dini lideridir. Bu liderlik tanrı tarafından verilmiştir ce tüm Şamanistlerin itaat etmesi gerekiyor. Şamanlar kendi toplulukları ile tanrı arasında ve ruhlar arasında bir köprü görevi üstlenir. Şamanlar bu iletişimi sağlayarak insanları kötü ruhların kötülüklerinden korurlar. Şamanlar topluluğun yaptığı tüm faaliyetlerde lider olarak katılır ve gerekli gördüğü taktirde müdahale de eder. Şamanlar özellikle trans halinde oldukları zaman topluluktan iyice uzaklaşır.
Şamanlar Eşyaları
Şamanları tanımanın yollarından birisi de kullandıkları eşyaları bilmektir. Şamanlar en fazla kullandıkları eşyaların başında şaman davulu gelir. Üstünde değişik simgelerin olduğu şaman davulu özellikle ayinlerde kullanılır. Şamanlar asayı da sürekli yanlarında tutarlar. Uç kısmı üç çatallı olan asanın çatallarına farklı renklerden bezler de bağlarlar.
Şamanlar çeşitli hayvanların diş ve pençesinden yapılmış kolyelerde kullanırlar. Bu kolyeler şamanın öldürdüğü hayvan derisinden yapılan bir üründür. Şaman bu kolyeleri sürekli takar. Şamanlar nadir de olsa yırtıcı hayvan postunu giyerek dolaşırlar. Bu onları daha da güçlü gösterdiği inancı bulunuyor.