Şamanlığın Eğitimi Nasıldır?
Belirli bir şaman eğitimi almak kişiyi hemen şaman yapmaz. Şamanlık doğuştandır ve kaçınılmaz özelliktir. Bu doğuştan özellik geliştirilerek şamanlığa adım atılabilir. Ekstra eğitimler ile de şaman olunabilir. Aydın Şamanlar, ruhlar tarafından seçilmiş olduklarını dile getirirler ve Şamanın seçimi kişisel iradeye bağlı değildir. Bu seçim zaman zaman kişide tanımlanır ve bir takım belirtilere göre yapılır.
Şaman olacak kişi, olağanüstü güçlerini önceden gösterildiğine inanır ve halkın o kişiyi şaman olarak kabul etmesine olanak sağlar. Mesela dişi çıkmış veya altı parmaklı doğan bir bebek ileride şaman olması beklenir. Bunların dışında hastalık gibi sebeple uzun zaman klanından uzak duran kişi sonra ortaya çıkarsa da şaman adayı olarak herkes tarafından kabul edilir.
Bununla beraber genellikle şamanlık soydan gelir fakat ekstra eğitimler ile de şaman olunabilir. Çocukluk çağında epilepsi nöbetleri olan olağanüstü güç belirtisi olarak düşünülür. Nöbetlerin artması ile kişinin şaman olacağı anlaşılır. Bu durumda kişi davulunu alıp çalar ve sakinleşir, böylelikle hastalıktan kurtulur.
Şamanlığın özünü vecd tekniği epilepsi ataklarıyla olan benzerliği bu durumun temelini oluşturur. Şaman olmaktan kaçınan kişi sonunda ya delirir ya da genç yaşta ölür. Şamanlığı bırakan kişilerde ise epilepsinin yeniden başlayacağına inanılır. Şamanlar; zeki, hayalperest ve şair ruhludur. Ayin esnasında vecd içinde gök ve yeraltı dünyasıyla ile ilgili olaylar, garip varlıklar anlatılır. Şaman ayıldıktan sonra hiçbir şey hatırlamaz. Kendi isteği ya da klanın isteğiyle Şaman olanlara rastlanır.
Bu durum etkilerinin zayıf olduğuna inanılır. Kuzey bölgelerde bulunan şamanlar, Şamanizm’in ruhsal kökenini açıklamışlardır. Şamanlık eğitimle şaman olunabilir fakat sadece doğuştan yetenek şaman olmak için yeterli değildir. Şaman, gücünü ve bilgisini genellikle atalarından alır. Ayin esnasında davulunu yönetir, makamla dualar okuyup ruhları çağırır ve onların yardımı ile kendi ruhunu bedeninden ayırıp farklı dünyaya gönderip dengeyi sağlar.
Ölmüş şamanların ruhları, yeraltı dünyasından ayrılır ve bu dünyada yaşarlar. Bu akraba ruhlar olmadan şaman görevi yapılamaz. Aday, şaman olarak eğitimini tamamladıktan sonra törenle giysisini giyer ve yemin duası topluluk tarafından edilir. Şamanlık babadan çocuğa ya da akrabadan akrabaya geçer. Cinsel olgunlaşma döneminde şamanlığa davet olur. Şamanların eğitimi ortalama 3 veya 5 yıldır. Bu süre 10 yıla kadar da uzayabilir.
Şaman Eğitimi Nasıl Başlar?
Maya şaman inancına göre fiziksel dünyanın dışında, gözle göremediğimiz fakat şamanik yolculukla ulaşılabilen, gizemli bir alem vardır. Her şey canlı ve ortak bir enerji alanında birlikte var olur. Şaman kozmik deneyimler, astral yolculuklar ile beraber yaşanır. Klasik şaman öğretisi hemen ve hızlı sonuç verir. Şaman çalışmaların hepsi temel bir eğitim ile başlar. Bu temel eğitimde katılımcılara şamanizmi oluşturan bilgiler verilir.
Şaman’ın sorun çözme ve şifalandırma aşamalarında kullandığı yöntemlerin tanıtımı yapılır. Bu yöntemlerin başlangıcı, sadece mitolojilerde ve rüyalarda ulaşabilir. Gizemli ve sihirli evrenin keşfedilebilmesi için en etkileyici vizyon yöntemlerinden biri klasik şamanik yolculuğunun öğretilmesi ana amaçtır. Bu çalışmalara adım atan ve ilerleyen herkes kendisine yol gösterecek yardımcı varlıklarla karşılaşır.
Şamanik yolculuklar esnasında akıl danışılan kişi ve yardım alınan yoldaşlar kendilerini hayvan biçiminde ya da insan biçiminde gösterir. Niyet eden herkes kozmik bir farkındalık oluşturur ve hayatına olumlu katkıda bulunur. Sorularınıza hızlı cevaplar bulur, doğru hedefe yöneltir, zamanı iyi kullanır ve enerjiyi üst düzeyde tutar. Doğru zamanda ve doğru bir yerde olmak, amaçlara ulaşmada kolaylıkları yanında getirir.
Temel Şaman Eğitimi
Temel şaman eğitiminde Şamanizmin esası anlatılır ve ardından görünür dünyayı sarıp sarmalayan kozmik alem tanınır, şaman yolculuğu bu sayede deneyimlenir. Şaman alemleri yolculuklarında hassas özellikler ve yöntemler öğretilir. Sıra dışı olan farklı dünyaların anlamları ve şaman yolculuklarında kullanılan sembol dili çözümlenir, niyet etme ve yorumlamanın teknikleri içselleştirir. Şamanik yolculuk yapılarak farklı bilinç boyutuna geçiş teknikleri öğretilir ve ruhsal deneyimler geliştirilir. Kişinin ataları ve tüm ruhsal rehberleri ile ilişki kurmanın yolları öğretilir. Rehberlerden alınan bilgilerin yorumlanacağı gösterilir.
Şaman Eğitimi Ne Öğretir?
Şaman eğitimi her şeyin canlı olduğunu ve bunun bir ruhu olduğunu anlatır. Tüm yaşamı birbirine bağlayan ve aynı zamanda yaşayan ruhu birbirine bağlayan bir yaşam ağı bulunduğunu öğretir. Yeryüzü, yıldızlar, fırtına gibi yaşam formlarından ayrı olduğumuzu ve inançlarımızın birer yanılsama olduğunu gösterir.
Şaman Eğitiminin Etkileri
Kişinin şifacılık etkilerini geliştirir. Yaşam ile her daim uyum olduğunu aktarır ve yaşanır. Hayvanlar ile olan bağlantıyı geliştirir. Sezgileri güçlendirir. Bedensel ve zihinsel gelişime katkı sağlar. Alemler arası yolculuk yapabilme yeteneğini aktifleştirir.
Şaman Eğitiminde Nasıl Giyinilmelidir?
Bu eğitimlerde rahat kıyafetler giyilmelidir, eşofman veya tayt tercih edilebilir. Şık kıyafetler ile eğitimde rahat olunmayabilir. Gözleri kapatmak bu eğitimlerde önemlidir bu yüzden bandana kullanılmalıdır. Ayrıca alınan eğitimleri yazmak için not defteri ve kalem getirilmelidir.
Şaman’ın Görevleri Nelerdir?
Ruhlarla ilişki kurma yalnızca şamanlarda olur. Ayinlerde insan ile ruhlar arasında aracılık yaparlar. İyi ruhların olumlu etkilerini sürdürür, kötü ruhların olumsuz etkilerini önlemeye çalışırlar. Şamanlar ruhlar ile ilişkiye geçer ve zor sorunlarda çözüme kavuşturulur. Ayin esnasında şamanın ruhu kendi vücudundan ayrılır ve başka dünyaya gider ya da ruhlar şamanın içine girerek ona ilham verirler.
Şamanın görevlerini aşağıdaki gibidir:
- Bir yıl kadar evde dolaştığına inanılan ölü ruhu öteki dünyaya gönderir,
- Ağır hastalıkları iyileştirir,
- Avda var olan şansızlığı giderir,
- İyi ve kötü ruhlar arasında dengeyi sağlar.
Hastalığın bedenden ayrılan ruhu kötü ruhun kapması ile oluştuğuna inanılır. Şaman bu ruhu bulup sahibine teslim eder. Hastalık dolaşan kötü ruhun insanın bedenine girmesiyle de oluşabilir. Bu durum ile karşılaşıldığında şaman büyük güç harcayarak kötü ruhu uzaklaştırır. Şaman bu uğraşları esnasında ruhlara kurbanlar sunar.
Eğitimli Şamanlar Nasıl İnsanlardır?
Şamanlar yoksul kimselerdir, fakat yaşadıkları toplumda etkinlikleri yüksektir. Toplumda düzenleyici rol oynarlar, bağlı olduğu oymağın hayrına çalışırlar. Yaptıkları her işten bir ücret almazlar. Ayrıca ayin harici zamanlarda da toplumun herhangi bir ferdi gibi kendi işlerini yaparlar. Eğitim alarak şaman olan kişiler ise gerekli görevleri yerine getirirler.
Şamanizm’de Törenler
Şamanizm’de törenler genellikle ikiye ayrılır. Bunlar belirli günlerde yapılanlar ya da önceden belli olmayan törenlerdir. Bu törenlerde; halkların inanç, gelenek ve göreneklerine göre farklılıklar vardır. Fakat mutlaka kurban adeti vardır. At ve koyun dışında kanlı kurban bilmezler.
Kutsal sayılan yere, bir değere bir ödül sunmak, eşya adamak, ateşe içki dökmek veya atmak kansız kurban olarak geçer. Kansız kurbanların bir başka durumu da ruhlara adanıp kırlara salınan hayvanlardır. Eğitimlerde törenlerden bahsedilir ve gerekli canlandırma uygulamaları gösterilir.