Ramazan ayının gelmesiyle öğün sayısı değişir ve sofralar daha özenle hazırlanmaya başlar. Uzun süreli açlık yaşandığı için tok tutan besinlerin tüketilmesi daha faydalıdır. Sahur ve iftarda belirli yiyecek ve içecekleri tercih etmek sağlık açısından da önemlidir. Özellikle de sahur, gün içinde enerji sağlayacağı için bazı besin gruplarındaki yiyecekler tüketilmelidir. Bu noktada sağlıklı sahur nasıl olmalıdır ve tok kalmak için hangi besinler tüketilmelidir gibi soruların yanıtları merak edilir.
Sağlıklı Sahur Menülerinde Hangi Yiyecekler Olmalıdır?
Sağlıklı sahur nasıl olmalıdır sorusunu yanıtlamak gerekirse bazı besinleri tercih etmek gerekir. Ramazan boyunca öğünleri verimli bir şekilde değerlendirmek gerekir. En önemlisi de oruç ibadetini sağlıklı bir şekilde yerine getirmek önemlidir. Dolayısıyla sahurda tüketilen besinlerin bu konu üzerindeki etkisi büyüktür. Öyle ki sahur, sabaha karşı bir vakiti kapsadığı için aşırı yağlık yemekler veya karbonhidratlar tüketilmemelidir. Bunun yerine daha hafif ancak tok tutan yiyecekler tercih edilmelidir. Aşağıda sağlıklı sahur menülerinde olması gereken yiyecekler listelenmiştir:
- Yumurta
- Süt
- Yoğurt
- Tam tahıllı ekmekler
- Yulaf ezmesi
- Omlet
- Avokado
- Yeşillik
- Taze meyveler
- Salata
- Çorba
- Peynir
- Baklagil yemekleri veya salataları
Sağlıklı sahur nasıl olmalıdır sorusuna yukarıdaki besinleri örnek olarak verebiliriz. Özel bir öğün olduğu için gün boyu tok tutan sağlıklı yiyecekler tercih edilmelidir. Özellikle de hamur içeren gıdalardan kaçınmak gerekir. Kan şekerini dengeleyen ve vücudun dinç olmasını sağlayan besin alternatifleri oldukça fazladır. Örneğin patates kızartması yerine haşlamasını tercih etmek iyi bir fikir olabilir. Meyveli yoğurt ya da yeşillikli salatalar da sahura uygundur. Protein ve lifli gıda içeren besinler her zaman daha fazla tok tutar. Bu nedenle siz de öğününüzü belirli besin gruplarına göre belirleyebilirsiniz.
Sahurda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Sağlıklı sahur nasıl olmalıdır ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sorusu oldukça önemlidir. Ramazan ayında uzun süre açlık yaşandığı için dengeli beslenme şarttır. Ayrıca tok tutacak besinlerin tercih edilmesi ve öğünlerin atlanmaması gerekir. Sağlıklı bir sahur için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Öğünlerde ihtiyaç olan tüm besin gruplarına yer verilmelidir. Protein, lif, karbonhidrat ve yağ içeren yiyecekler bir arada olmalıdır.
- İşlenmiş yağ ve beyaz undan yapılan hamur işleri tercih edilmemelidir. Zira çok kısa süre tok tuttuğu için hızlı bir şekilde acıktırır.
- Yağlı yiyecekler gün içinde midede bazı problemlere de neden olabileceği için tüketilmemelidir.
- Asitli içecekleri tercih etmek sağlıklı bir seçim değildir. Bunun yerine komposto, sade soda ve ayran gibi içecekler tüketilebilir.
- Belirli porsiyonlarda meyve tüketilmelidir. Zira bu besin grubu içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde günlük su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Ancak sadece meyveleri tüketmek gün içinde halsiz kalmaya neden olabilir.
- Tokluk süresini uzatmak için protein ağırlıklı beslenmek önemlidir. Bu nedenle yumurta, süt ve peynir gibi protein yönünden zengin olan yiyeceklerin bulunduğu tarifler yapabilirsiniz.
Ramazanda Beslenme Nasıl Olmalı?
Ramazan ayı, oruç ibadetinin yerine getirildiği bir zaman dilimidir. Bu süreçte sağlıklı bir şekilde beslenmek ve kişinin günlük işlerini de zorlanmadan yapması önemlidir. Bitkinlik ve sürekli yorgunluk gibi sorunlar yaşayan kişilerin doktore gitmeleri ve sonrasında oruç tutmaya karar vermeleri önemlidir. Aksi takdirde sağlıksız bir süreç olabilir. Ramazanda beslenme nasıl olmalı sorusuna şu yanıtları vermek mümkündür:
- Günlük enerjinin alındığı sahur öğününü kesinlikle atlamamalısınız.
- Sahurda yavaş sindirilen ancak tok tutan besinler tercih etmelisiniz. Sağlıklı yağ, protein ve lifli besin grupları buna örnektir.
- Kan dolaşımını artırmka ve enerjiyi sağlamak için hafif egzersizler yapabilirsiniz.
- İftar ve sahurda porsiyonlarınıza dikkat etmelisiniz. Çok fazla yediğinizde sindirim problemleriyle karşılaşmanız normaldir.
- Gün içinde su kaybının yaşanmaması adına yeterli miktarda su tüketmelisiniz. Ayrıca meyve ve sebze tüketerek de yüksek oranda su depolayabilirsiniz.
Sahurda Yiyecek Seçimi Nasıl Olmalı?
Sağlıklı sahur nasıl olmalıdır ve yiyecek seçiminde nasıl yapılmalı şeklinde soruların yanıtları oldukça önemlidir. Bunun için öncelikle yeniden uykuya geçiş olan besinleri tercih etmekle başlayabilirsiniz. Zira, sahurdan sonra uyuduğunuzda yediklerinizi sindirmeniz önemlidir. Bu nedenle hafif ve tok tutan yiyecekleri seçmelisiniz. Ancak yediğiniz yiyecek ve içeceklerin gün boyu enerjinizi sağlamasına ve tok kalmanıza yardım etmelerini de göz önünde bulundurmalısınız. Diğer yandan, normal beslenme alışkanlıklarında olması gerektiği gibi şeker ve tuz oranı yüksek olmayan besinleri tüketmelisiniz.
Aynı zamanda bağırsak sisteminiz için yeterli lifi sağlayan yiyecekler tercih edilmeli. Örneğin brokoli, yeşil mercimek ve nohut gibi besin gruplarına yönelebilirsiniz. Diğer yandan vitamin ve mineral alımını ihmal etmemelisiniz. Dolayısıyla taze meyveleri sofralarınızdan eksik etmemelisiniz. Protein, yağ ve karbonhidrat içeren besinler gün içinde en büyük enerji kaynaklarıdır. Son olarak, kolay hazırlanabilir ve pratik yenebilir tariflerle sahur sofralarınızı hazırlayabilirsiniz.
Sahur Öğünü Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı sahur nasıl olmalıdır sorusu aslında bu özel öğünü kapsar. Sahur, kahvaltı öğünü gibi düşünülebilir. Bu nedenle yumurta, peynir ve benzer ürünler tüketilmelidir. Ayrıca katı ve sıvı besinler bir arada tüketildiği için 1 veya 1.5 saatlik süre ayrılmalıdır. Yemeğin sonunda yeterli miktarda su tüketmek için vaktiniz olmalıdır. Sahur öğününe örnek olması açısından şu menüleri verebiliriz:
1 haşlanmış yumurta
2 dilim tam buğday ekmek
Mevsimsel sebzeler (Marul, dereotu, maydanoz, domates ve salatalık)
2 yemek kaşığı lor peynir
1 porsiyon meyve
1 su bardağı tarçınlı süt
2 adet ceviz içi
Menü 2
1 dilim peynir börek
1 bardak ayran
1 dilim ekmek
Menemen
Domates ve salatalık
1 porsiyon meyve
Sahurda Asla Tüketilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?
Sağlıklı sahur nasıl olmalıdır sorusu kadar tüketilmemesi gereken besinler nelerdir soruda da önemlidir. Orucunuzu kolay ve sağlıklı bir şekilde tutmak istiyorsanız bu soruların yanıtlarını öğrenmeniz faydalı olabilir. Sahurda tüketilmemesi gerekenlerden başlıcaları; cips, kızartma, salam ve aşırı yağlı yiyeceklerdir. Bunlar zararlı olduğu gibi gün içinde susamaya neden olurlar. Ayrıca mide rahatsızlıkları ve kilo problemlerini de beraberinde getirirler. Ayrıca çay ve kahve tüketimi de sahur yaparken sınırlandırılmalıdır. Zira, bu içecekler sık sık idrara çıkmaya neden olduğundan vücut dengesini bozar. Bunun yanı sıra şekerli gıdaları da tüketmemeye özen göstermelisiniz. Bunu açıklamak gerekirse; kan şekerini aniden yükselten bu besinler gün içinde susatır.
Ramazanda Kilo Almamak İçin Sahurda Neler Yenmeli?
Ramazan ayı, kimilerinin oruç tutarken kilo problemi ile karşılaştığı bir süreçtir. Zira sahur ve iftarda günlük kalori ihtiyacından fazla besin tüketmek kilo almayı beraberinde getirir. Özellikle yüksek karbonhidrat ve yağlı yiyecekler bu probleme neden olan başlıca besin gruplarındandır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da sahurun kesinlikle atlanmamasıdır. Zira uzun süre aç kalmak birden fazla besin tüketildiğinde kilo alımına neden olabilir. Sağlıklı sahur nasıl olmalıdır sorusuna yanıt verdiğimiz gibi doğal besinleri tüketmeniz faydalı olacaktır. Rafine şeker içermeyen, paket içinde yer almayan ve çok yağlı olmayan gıdaları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Taze meyve ve sebzeleri de her zaman sahur öğününüze dahil edebilirsiniz.