Gong Nedir?
Gong, büyük bir yuvarlak ya da disk şeklinde üretilmiş olan çalgı aletidir. İçerisinde başlıca altın, bakır, kalay, alüminyum ve demir gibi pek çok materyal kullanılmaktadır. Bu nedenle çıkardığı sesler çoğunlukla kalın ve uzun sürelidir. İçi dolgulu olduğundan dolayı çıkan notanın tizliği uzun süre devam edilebilmektedir.
Genellikle iki parça şeklinde üretilen gongların bir parçası yuvarlak, ses çıkaran bölümdür. Diğeriyse aletlerin kullanılabilmesi için gerekli olan tokmaklardır. Ayrıca sabit durması ve devrilmemesi için kendisine özgü olarak üretilen stantlara asılması mümkündür. Geniş ses aralıklarına sahip olan bu aletlerden müzik dışında farklı alanlarda da faydalanılabilmesi mümkündür.
Gongun Tarihçesi
Sözlükte gong kelimesinin anlamı Doğu Asya’ya özgü bir çalgı aletidir. Fakat bu aletler insanların yaklaşık 4000 yıldır kullandığı yapılardır. Çin tarihinde MS 500’den itibaren kaynaklarda gong ismi de kullanılmaktadır. Bununla birlikte, gerek Afrika’da gerek Avrupa’da özellikle müzik çalmak için kullanılırlardı. Öyle ki kendisini üretmeye devam eden aile sayısı oldukça sınırlıdır. Eşsiz tasarımda olduklarından dolayı gerçek bir gong yapabilmek için alaşım miktarlarının bilinmesi ve doğru işçiliğin kullanılması gerekmektedir.
Çıkardığı güzel sesler, gonglara farklı özellikler de yüklemiştir. Kimi bölgelerde gong kullanmak zenginliğin ve asaletin bir sembolü olarak görülmüştür. Ayinlerde kullanıldığında hayalet, iblis ve kötü ruhların yakalanmasında kullanılmıştır. Ayrıca 1800’lü yıllardan beri Avrupa’daki orkestralarda gonglara yer verilmektedir. Çıkardığı geniş ses aralıkları ve 7 çeşide kadar bulunabildikleri için senfoni orkestralarının vazgeçilmez aletlerinden biri kabul edilebilmektedir.
Gong Nasıl Üretilir?
Gong imalatında özel bir işçiliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Ürünlerin yapımında ilk olarak uygun metal alaşımının hazırlanması gerekir. Daha sonra ustalar tarafından yüksek dereceli fırınlarda bu alaşım eritilmelidir. Çıkarılarak temel bir yuvarlak şeklini alması, daha sonra ısıtılıp dövülerek uygun yarıçapa getirilmesi gerekmektedir.
Yapılan gongların her biri yine ustalar tarafından ses testlerine tabi tutulur. Bu testlerde gonglara farklı tokmaklarla ve güçlerle vurularak doğru notaların çıkıp çıkmadığı kontrol edilir. Üretilen gong çeşidine göre doğru notaları veren ürünler ister desen çizilerek ister çizilmeyerek satışa sunulur.
Gongun Faydaları Nelerdir?
- Duyguların daha iyi şekilde aktarılabilmesini sağlar.
- Bilinçaltında var olan pek çok sıkıntıyı çözüme kavuşturur.
- Korkulardan kurtulmayı ve daha cesur bir hayat sürmeyi kolaylaştırır.
- Ruh haline ya da ihtiyaçlara göre farklı etkiler gösterir.
- Depresif düşüncelerden arındırarak güzel bir bakış açısı kazandırır.
- Şiddetli baş ağrılarını hafifletmek için kullanılabilir.
- Uykuları düzene kavuştururken kabus görmeyi engeller.
- Daha iyi bir biçimde odaklanmayı kolaylaştırır.
- Hem çalan hem dinleyen üzerinde pozitif hisler bırakır.
- Biriken negatif enerjinin dağıtılmasına yardımcı olur.
- Günün her anında kendisinden yardım alınabilmesi mümkündür.
Gong Nasıl Bir Ses Çıkarır?
Her gong türünün kendine has özellikleri bulunur. Bu nedenle bir gongdan çıkan sesin başka bir gongdan çıkarılamaması mümkündür. Senfonik, senfonik parlak, gezegen, ses oluşturma, aksan ve deco gibi türleri bulunduğu için kişinin ihtiyacına ve beğenisine uygun gongu satın alması gerekir. Ancak hangi üründen nasıl bir ses çıktığıyla ilgili yeterli bilgi edinilmesi oldukça önemlidir. Bir gongdansa yaklaşık 17 – 18 nota çıkarılabilmesi mümkündür.
Gong Çeşitleri Nelerdir?
Her gongun farklı özellikleri olduğu için birbirinden özel gong çeşitleri bulunmaktadır. En eski enstrüman olan gonglar senfonik gong olarak geçer. Bu ürünlerin farklı ses karışımlarına kolayca adapte olabilmektedir. Üzeri boşluksuz olduğu içinse ses geçişi çok rahat şekilde yapılabilmektedir. Senfonik parlak gonglarsa senfonik gonglarla hemen hemen aynıdır. Ancak sesin üst tonlara çıkarılması daha kolaydır.
Gezegen gonglar, isimlerinden de anlaşıldığı gibi gezegenlere uygun senfonik tonlara sahiplerdir. Antik çağlardan beri süregelen müziklere uygun ses tonlarına sahiplerdir. Ses renkleri çoğunlukla gizemli ve alışılmadıktır. Benzer biçimde deco gonglar da elde dövülerek üretilmektelerdir. Üzerine pek çok sembol eklenebildiği için dekor olarak kullanılabilmeleri de mümkündür. Bir tür minyatür senfonik gong olarak da kabul edilebilmeleri mümkündür. Karmaşık harmonilere sahip oldukları içinse özellikle meditasyonlarda tercih edilirler.
En canlı ve agresif ses tonu aksan olarak da bilinen vurgulu gonglardır. Farklı çalma teknikleri uygulandığında birbirinden eşsiz notalara ulaşılabilmesi mümkündür. Boyutlarıysa diğerlerine göre nispeten küçüktür. Ses yaratma ya da ses oluşturma gongu olarak bilinen ürünlerinse olağanüstü ses karakterleri vardır. Karizmatik sesleri sayesinde özellikle insanları duygularına hitap ederler. Bireyin kendisini ifade edebilmesine olanak tanıması sayesinde her ürünün farklı ses algıları vardır. Bu aletlerin sesleri genellikle etkileyici, nüfuz edici, gizemli, bilge ya da kibardır.
Gong Kullanmanın Ayrıcalıkları Nelerdir?
Hem müzik hem meditasyon yapmak gibi uygulamalarda pek çok çalgı aletinin kullanılabilmesi mümkündür. Ancak gong kullanmak ve alışılagelmedik notalarla karşılaşmak insanlar üzerinde etkileyici bir his bırakır. Bu çalgılardan çıkan ses tonları doğrudan kişinin içindeki hisleri harekete geçirir. Bilinmedik bir dünyaya geçer gibi kişinin tüm dünyevi işlerinden soyutlanmasına yardımcı olur. Böylelikle hem ruhun hem bedenin dinlenmesine olanak tanır.
Gong kullanmanın bir diğer ayrıcalığıysa fiziksel olarak oluşturduğu etkilerdir. Beyin fonksiyonlara doğrudan etki eden ve sinir sistemini düzenleyen gonglar, pek çok rahatsızlığın oluşmasını engeller. Özellikle ses terapisi yaparak kişinin farkında bile olmadığı pek çok şikayetini dindirir. Bambaşka bir insan olarak yaşamak içinse ilk adımın atılmasını kolaylaştırır.