Karabiber ya da Latince adıyla Piper nigrum, piperacea familyasına mensup olan meyvelerinin kurutularak baharat haline getirilmesi ile kullanılmaktadır. Beyazbiber, yeşilbiber gibi benzerleri bulunmaktadır. Köken olarak Hindistan’a ait olsa da farklı sıcak iklimlerde de görülebilmektedir.
Küre biçiminde ve eriksi tipte olan meyveleri bulunmaktadır. Dış kısmı etki ve iç kısmı ise serttir. Meyveler tek başına yenilmeyecek haldedir. Olgunlaşma öncesinde toplanırlar ve kurutulurlar. Bu durumda karabiber elde edilmiş olur. Olgunlaştıktan sonra toplanıp kurutulmaları sonrasında ise beyazbiber elde edilmektedir.
Karabiber hoş bir baharat olduğu için çeşitli yemeklere çeşni olarak katılmaktadır. Dünyada neredeyse her mutfakta kullanılmaktadır. Yemeklerin yapımında kullanıldığı gibi aynı zamanda daha sonradan ekleme yöntemiyle de tercih edilmektedir.
Karabiber bitkisinin yetişmesi için yüksek sıcaklıklara ve aynı zamanda tropikal iklim özelliklerine ihtiyaç vardır. Sıcaklığı mevsim boyunca çok seven karabiberin bu yüzden en çok yetiştiği alanlarda da Güney Asya bölgesi olmuştur. Özellikle Baharat Yolu’nun kurulmasında da en çok tercih edilen baharatlar arasında kendisine yer bulmuştur.
Baharat olarak kullanımının dışında karabiber damıtma yöntemi ile yağ haline getirilmektedir. Karabiber yağı özellikle antioksidan özellikleri çok fazla olduğu için cilt sağlığı başta olmak üzere genel sağlık üzerinde etkilidir. Fiziksel ve zihinsel açıdan yararları yüzünden yağ olarak da kullanımı mümkündür.
Karabiber Faydaları
İçeriği yüzünden son derece yararlı olan karabiber faydaları bu açıdan oldukça çoktur. Vücudun sağlıklı bir görünüm kazanması ve aynı zamanda bağışıklık sisteminin de güç kazanması adına karabiber yağı kullanmak büyük bir şifa sunmaktadır.
Karabiber yağı öncelikle ısı veren, iltihapları önleyen ve çeşitli eklem ağrılarını azaltan özellikleri bulunmaktadır. Özellikle eklem ağrısı yaşanan bölgede kullanıldığında ağrıları çok kısa sürede geçirir ve özel bir rahatlamaya yardımcı olur. Bunun yanında sportif aktiviteler esnasında görülen kas incinmeleri, tendon iltihabı ya da romatizma rahatsızlıklarına karşı da iyi gelmektedir.
Yemeklerde gözle görünmeyen küçük mikro organizmaların olup olmadığını ölçmek açısından son derece yararlıdır. Bunun için yemeğin içine birkaç damla karabiber uçucu yağının damlatılması bakteri üremesinin önüne geçecektir. Özellikle tavuk yemeklerinde sık görülen bakteri üremelerine karşı karabiber yağı son derece faydalı olmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre karabiber yağının kolesterol düşürücü özelliklerinin olduğu keşfedilmiştir. Bu bakımdan kalp ve damar sağlığı için son derece yararlı özellikler göstermektedir. Böylece yağı salatalarınıza ekleyerek kullanabilir ya da doğrudan tüketerek kalp ve damar sağlığınızın korunmasına yardım edebilirsiniz.
Karabiber yağının bir diğer özelliği de iştah açıcı özelliğinin bulunmasıdır. Çok kuvvetli bir kokusu olduğu için aynı zamanda koku alma duyusunu da güçlendirmektedir. Bu bakımdan iştahın artmasına ve özellikle zayıf kimselerin daha fazla yemek yemesine etkili olmaktadır.
Uzun süreli ilaç kullanımı bakterilerin pek çok ilaca karşı dirençli hale gelmesine neden olduğu için böylesi durumlarda yani çeşitli enfeksiyonlarda karabiber yağının kullanılması virüs yayılımının önüne geçiyor. Bakteri kırabilme özelliği sayesinde karabiber yağı bakterilerin direnç kazanmasını engellemektedir.
Masaj ile vücuda uygulandığında ise cilde özel bir parlaklık kazandırır ve uygulanan bölgenin ısınmasına neden olarak terlemeyi arttırır. Bu terleme çok yararlı olup vücuttaki istenmeyen bakterilerin atılmasını sağlar. Aynı zamanda karabiber yağı cilt görünümünü de daha parlak hale getirerek, cilt güzelliğine de etki etmektedir.
Kan dolaşımının daha kolay şekilde olmasını sağlayan yağ, mukus oluşumunu da hızlandırmaktadır. Farklı tarifler ile kullanıldığında kan dolaşımı üzerinde daha büyük katkılar sunabilmektedir.
Karabiber yağının aynı zamanda bağımlılıklardan kurtulmak için de etkisi bulunmaktadır. Özellikle sigara istenilen anlarda böylesi kriz anlarının yatışmasına ve kişinin rahatlamasına etki etmektedir. Bununla birlikte çeşitli histeri nöbetlerine karşı da özel bir koruma sunar.
Yağın bir diğer özelliği de içeriği bakımından kanser önleyici davranışlar sergilemesidir. Karabiber yağı kanser hücrelerinin yayılmasının önüne geçer ve böylece kanser riskini düşürür. Sindirime de destek olan yağ, böylece şişkinlik ya da hazımsızlık gibi sorunları da ortadan kaldırır.