Kalendula Bilimsel Sınıflandırılması
Latince ismi Calendula officinalis olan kalendula görünümü itibariyle son derece dikkat çekici bir bitkidir. Özellikle tohum bağlayan çiçeklerinin uygun şekilde koparılmasından sonra koparılan yerlerden yeniden çiçek vermesi yüzünden bitkiye ayın ilk günü anlamına gelen kalendula adı verilmiştir. Turuncu renkli çiçekleri yüzünden son derece güzel bir görünüme sahip olup aynı zamanda halk arasında aynısefa ya da portakal nergisi olarak da bilinmektedir fakat nergis ile bir yakınlığı bulunmamaktadır.
Papatyagiller familyasına mensup olan bitki, ılıman iklim özelliklerinin görüldüğü hemen her coğrafyada yetişme koşullarına sahiptir ve tek yıllık bir bitkidir. Kalendula tadı bakımından da pek çok dünya mutfağı içerisinde kendisine yer bulabilmiştir. Tatlandırıcı ve renklendirici olarak çeşitli yiyeceklerde kullanılmaktadır. Safran tadına sahip olmamasına rağmen safran rengini çeşitli yiyeceklere verdiği için ekmek ve keklerin yapımında da kullanılmaktadır. Özellikle kendisine hoş kokusu nedeniyle ve rahatsız etmeyen aroması ile hemen her türlü salatada da sos olarak kullanılmaya uygundur.
Bu özellikleri bakımından kullanım tarihi olarak çok eskilere kadar tarihlendirme yapılabilmektedir. Özellikle eski kültürlerde yağmur göstergesi olarak da kullanılmıştır. Buna göre sabahları saat yediden sonra çiçekleri kapalı kalmayı sürdürse o gün yağmur yağacağı anlamı taşımıştır ancak bu sadece tesadüf ile açıklanabilmektedir.
Şifa bakımından da oldukça faydalı olan kalendula çay, yağ, tentür ve merhem olarak kullanılmaktadır. Kalendula bitkisinin çiçekleri taç yaprakları dahil olacak şekilde yaz başından sonuna kadar toplanır ve gölgede kurumaya bırakılır. Bu işlem sonrasında yağ ya da çay olarak kullanmaya uygun özellikler taşımaktadır.
Kalendula Bitkisinin Faydaları Nedir?
Kalendula faydaları içerik açısından zengin oluşu bakımından son derece fazladır. Özellikle yararları nedeniyle Güney Avrupa ülkelerinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ekim ayında tamamen açmış olan çiçeklerinin kullanımı çok eski tarihlere dayanmaktadır. Güneşi bol alan yerlerde kolayca yetiştiği için geniş kesimler tarafından da tercih edilen bitki, öz olarak pek çok faydalı maddeyi barındırmaktadır. Bu bakımdan öğütülerek uçucu yağı çıkarılır ve bu şekilde kullanılmaktadır.
Genel olarak turuncu renge sahip olan çiçekleri bazen sarı renkte de görülebilmektedir. Antik Yunan tıp kitaplarında özellikle kadınların güzellik sırrı olarak bilinmektedir. Böylesi bir ünü ise cilt bakımı için son derece faydalı olmasına dayanmaktadır. Aynı zamanda tadı da güzel olduğu için yemeklerin içine de dahil edilmektedir. Güçlü bir enfeksiyon önleyici olmasından yanında cilt hastalıklarının giderilmesinde ve kemik ve kas rahatsızlıklarının hafiflemesinde de kalendula kullanılmaktadır. Zengin lutein içermesinden ötürü saç köklerinin de güçlenmesine ve saç dökülmelerinin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Çay olarak tüketildiğinde de bağışıklık sisteminin güçlenmesine etki etmektedir.
Kalendulanın öne çıkan faydası ülser, reflü ve gaz sancısı gibi rahatsızlıkların kolay bir şekilde giderilmesine etki etmesidir. Özellikle çay olarak tüketildiğinde mide şişkinliğine iyi gelmekte ve mide asidinin de düzenlenmesini sağlayarak kasılmaların önüne geçmektedir. Bağırsak florasını koruyarak daha sağlıklı bir sindirim sisteminin olmasına neden olur.
Bunun yanında kalendula vücutta serbest halde dolaşan radikalli hücrelerin sayısını da azaltmaktadır. Başka bir deyişle vücut yapısı için zararlı olan virüs ve bakterilerin vücuttan atılmasına neden olur ve daha rahat bir idrar yapılmasına da neden olmaktadır.
Aynı zamanda özellikle kadınların adet dönemlerindeki ağrılarının giderilmesine, genel bir rahatlama sağlanmasına neden olmaktadır. Krampları engellemek için rahmin iyi temizlenmesine neden olur ve çay olarak tüketileceği gibi karın bölgesine yağından da kullanmak büyük bir rahatlama sağlayacaktır.
Migren ve strese bağlı olarak görülen baş ağrısı için de iyi olan kalendula bu sayede genel bir rahatlama sunar ve çok kısa süreler içerisinde eşsiz bir rahatlamaya yardımcı olur. Devamlı olarak kullanıldığında ağrıların şiddetini çok düşük bir seviyeye düşür.
Yağın özellikle tırnak bakımında da büyük faydası vardır. Tırnaklardaki mantar oluşumlarını engeller ve daha sağlıklı şekilde uzamalarına neden olur. Genel olarak da el ve ayaklara sürüldüğünde cildin yumuşaklığının artarak soğuklara karşı daha sağlıklı bir kuruma gerçekleştirmesini, çatlamasının önüne geçer. Aynı zamanda yara, varis ve tahriş olmuş bölgeler için de kullanıldığında büyük bir yarar sağlamaktadır.
Saç bakımı için de kullanılacak olan kalendula genel itibariyle saçlara parlaklık kazandırır ve saçların çok daha iyi bir şekilde uzamasına, gelişmesine ve gürleşmesine neden olur. Özellikle duş esnasında kullanılması vücudun da rahatlamasına neden olur.
Güçlü antiseptik özellikler gösterdiğinden siğil tedavisi için de tercih edilebilir. Siğilin giderilmesi ve lekelerinin de kalmaması için son derece etkilidir. Cilt katmanlarında emilim gösterir ve böylece kolajenin artmasına neden olur, yaşlılığa bağlı olarak görülen kırışıklık gibi istenmeyen durumların önüne geçerek cildin daha hızlı yenilenmesine etki eder.
Kalendula Bitkisinin Kullanımı
Kalendula kullanımı olarak yemeklerin içine katarak, çay olarak içerek ya da yağ olarak kullanmak mümkün olmaktadır. Özellikle ağrıları azaltmak ve cildin özel bir parlaklık kazanması için yağ olarak kullanımı yaygındır. Yağ olarak kullanıldığında cildin görünümünün iyi olmasına ve özel bir parlaklık kazanmasına etki etmektedir.
Yağ Olarak Kullanımı
Kalendula yağını kullanmak için vücudunuza masaj yöntemi ile uygulayabilirsiniz. Bu şekilde kullanımı cildin parlaklık kazanmasına ve çeşitli eklem ve kemik ağrılarının giderilmesine etki edecektir. Genel vücuda uygulanacağı gibi lokal olarak da yağı kullanmak mümkündür. Kullanıma bağlı olarak hızlı emilim gösterdiği için çok kısa süreler içerisinde vücut tarafından emilir ve etkisini göstermeye başlar. Duş esnasında saç bakımı için kullanılacağı zaman ise saçlara yine masaj yöntemi ile uygulanması gerekir. Saçların beş – on dakika yağ ile yıkanması yapılarının korunmasına yardım edecektir.
Ruhsal ve Duygusal Etkileri
Kalendula ruhsal etkileri olarak da son derece faydalı özellikler gösterir. Özellikle günlük yaşama bağlı olarak stres, endişe, kaygı, öfke gibi istenmeyen duygu durumlarının giderilmesinde etkilidir. Stres gibi durumlara bağlı olarak görülen baş ağrısı gibi fiziksel etkileri de ortadan kaldırmak adına başarı sağlamaktadır. Bu özellikleri ile birlikte ruhsal sağlığın dengede olmasını ve aynı zamanda özel bir sakinliğin de bulunmasını temin etmektedir.
Nasıl Temin Edilir?
Kalendula yağının şifalı özelliklerini göstermesi için tamamen doğal olması gerekmektedir. Doğal olmayan yağlar sağlığa yarar göstermedikleri gibi aynı zamanda zarar da verebilmektedirler. Bu yüzden kalendula yağının kullanımı için Mitr tarafından sunulan doğal yağı tercih edebilirsiniz. Bu sayede sağladığı eşsiz şifaya dilediğiniz her an rahatlıkla kavuşabilirsiniz.
Kullanımı ve Uyarılar
Kalendulanın besin ya da yağ olarak kullanımında herhangi bir yan etki ya da zararı bilinmemektedir. Ancak alerjisi olanların uzman tavsiyesinde kullanmaları tavsiye edilmektedir. Aynı şekilde çocukların ve hamilelerin de kullanım esnasında uzman tavsiyesi almaları yararlı olacaktır. Doğal yağı haricen kullanınız ve ağız yoluyla tüketmeyiniz. Çeşitli hastalıklara iyi gelmesine karşılık kalendula ilaç değildir ve ilaç olarak tercih edilmemelidir.