Çakralar Nelerdir?
Çakra kelimesi, Güney Asya kökenli, Hint-Avrupa dil ailesine ait geleneksel ve klasik bir dil olan Sanskritçe’den gelir ve “tekerlek” anlamına gelir. Hinduizm’e ve Kundalini Yoga gibi içsel uygulamalara göre çakralar; Tantra gibi eski meditasyon uygulamaları ya da Hindi geleneğinde mantraları söyleyerek dengelenebilen, iyileştirilebilen veya etkinleştirilebilen enerji noktalarıdır.
Tüm bu uygulamalar, tam bir dengeye ve öz bilince ulaşmak için vücudumuzdaki doğal enerji akışını kontrol etmeye yöneliktir. Vücudumuzda bu enerji noktalarından 7 tane vardır:
1.Kök çakra: Omurganın tabanında bulunur. Kırmızı renkle temsil edilir ve bizi Dünya’ya topraklar.
- Sakral çakra: Kasık bölgesinde bulunur. Duygularımızı, yaratıcılığımızı ve hayattan zevk alma yeteneğimizi yönetir. Bu çakra ile turuncu renk arasında doğrudan bir bağlantı vardır.
- Solar Pleksus çakra: “Ruhun evi” olarak da bilinir. Fiziksel olarak midede bulunur ve sarı renkle ilişkilendirilir. Bu çakra bize bütünlüğü, bu varoluş düzlemindeki yüksek amacımızı anlatır ve yaşam yolumuza olan güvenimizin temellerini atar. Solar Pleksus, Dünya’daki tezahürümüzü temsil eder.
- Kalp çakrası: Adından da anlaşılacağı gibi, kalbimizin tam merkezinde yer alır. Rengi yeşildir ve iyileşmenin gerçekleştiği asıl yeri işaret eder.
- Boğaz çakrası: Açık mavi renktedir. “Gerçeği” hem başkalarına hem de kendi içimize yönlendirir.
- Üçüncü Göz çakrası: Alnımıza, gerçek gözlerimizin tam ortasına yerleştirilmiş olan bu çakranın rengi koyu mavidir. Bilgeliğin, yüksek bilincin ve sezginin merkezidir. Fiziksel bedenimizde bulunan son çakradır.
- Taç çakra: Bu yedinci çakra koyu mor renktedir ve taç benzeri bir şekilde başın üzerinde bulunur. Günlük endişelerimizin ve vizyonlarımızın ötesinde daha yüksek bilinç durumlarına erişmemizi sağlar.
Çoğu zaman bize enerjik olarak dengesiz hayatlar yaşamaktan başka seçenek bırakmayan bir dünyada yaşıyoruz. Günlük para, iş, ailevi sorumluluklar vb. dürtülerimiz çoğu zaman içsel olarak huzurlu ve sağlıklı yaşamamızı engeller. İyi haber şu ki, her zaman iyi bir yol var. Ve bu çakraları, düşündüğünüzden çok daha kolay bir şekilde dengeleyebilirsiniz.
Dünyanın 7 Çakra Merkezi
Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi, çakralar sadece fiziksel bedenlerimizde yer bulmazlar. Çakraların enerjisi her canlı elementte titreşir. Dünyanın çakra merkezleri; gezegenimizin etrafındaki vücut çakralarını bir şekilde taklit eden belirli noktalardır. Bu yerlerde iseniz, içsel çakralarınız Dünya çakralarının enerjisiyle uyumlu hale geldiğinden, çok özel ve güçlü bir ruhsal deneyim gerçekleşir. Peki, dünyanın çakraları olarak gösterilen bu yerleri keşfetmeye hazır mısınız?
- Kök Çakra: Shasta Dağı, Amerika
Dengesiz olduğumuzda, kök çakramızın kendimizi güvensiz, zayıf, neredeyse kayıtsız ve kendimizle ve başkalarıyla çatışma halinde hissettiğimiz söylenir. Dünyanın kök çakrasının ABD, Kuzey Kaliforniya’daki Shasta Dağı’nda olduğu düşünülmektedir.
Eskiden burada yaşayan eski kabileler ve yerli Amerikalılar, mevcut yanardağın aslında Dünya’nın merkezi olduğunu, hatta tanrının doğduğu yer olduğunu düşünüyorlardı.
Shasta Dağı, yükseldiği orman ve çayırlarla dolu nefes kesici bir doğal senaryonun varlığı nedeniyle tamamen manevi bir deneyimi temsil etmektedir.
- Sakral Çakra: Titicaca Gölü, Peru ve Bolivya
Sakral çakra; duygularımızı ve duygularımızı, hayatı tam bir neşe ve sevgi içinde yaşama yeteneğimizi yönetir. Bu çakra dengesiz olduğunda; kendimizi korkulu, yaşam sevincinden kopuk ve kilitlenmiş hissederiz.
Dünyanın Sakral Çakrası, Amerika’nın güneyinde, daha özel olarak, Bolivya-Peru sınırının kesiştiği noktada yer alan Titicaca Gölü’nde, yer alır. Bu suların üzerinde, Güneş Adası da yer alır. Bir zamanlar, en büyük yerli uygarlıklardan biri olan İnkaların evi burasıdır. İnkalar, bu adayı kutsal bir yer olarak benimsemişlerdir.
Bu gölün, hem dişil hem eril enerjileri enkarne ettiğine inanılır. Bu da, onun cinselliği temsil ettiği anlamına gelir ve vücudumuzdaki sakral çakraya güçlü bir şekilde bağlı yapar.
- Solar Pleksus Çakra: Uluru ve Kata Tjuta Kaya Oluşumları, Avustralya
Bütünlük, amaçla bağlantılı ve daha yüksek bir farkındalık, dengeli solar pleksus çakrasının işaretleridir. Bu, yaşam yolumuzdaki içsel benliklerimizin tezahürünü temsil eder.
Solar pleksus çakrası bilgeliği temsil eder. Dünyanın solar pleksus çakrası, Avustralya’da bulunduğuna inanılan iki katlı bir çakradır. Daha spesifik olarak, birbirinden 28 km uzakta, Uluru ve Kata Tjuta olarak adlandırılan iki devasa kaya oluşumu arasındadır.
Bu oluşumların evrensel yaşam enerjisi ile oldukça kaba bir göbek bağı görevi gördüğü düşünülmektedir.
- Kalp Çakrası: Glastonbury ve Shaftesbury, İngiltere
Kalp çakrası dengede olduğunda, bizde bir sevgi ve nezaket duygusu uyandırır. Olayları, daha olumlu görmemizi sağlar ve bize sıcak bir ilgi hissi verir. Kalp çakrası dengesiz olduğunda ise kendimizi kopuk ve başıboş hissedebiliriz.
Çift çakra olarak da temsil edilen Dünyanın kalp çakrasının, İngiltere’de birbirinden 40 km uzaklıkta olan iki kasaba olan Glastonbury ve Shaftesbury arasında olduğu düşünülmektedir. Bu iki kasabanın birleşiminin, uzun zamandır aşk ve iradenin birleşimini temsil ettiği söylenmektedir.
- Boğaz Çakrası: Gize Piramidi, Mısır; Sina Dağı, Mısır; Zeytin Dağı, Kudüs, İsrail
Boğaz çakrası dengede olduğunda, gerçeğin kendisi için gerçek tezahür eder. İçeri ve dışarıdaki vahiylerde gösterir. Dünyanın boğaz çakrası, üç farklı yerde olduğu düşünülür: Mısır’daki Büyük Giza Piramidi, yine Mısır’daki Sina Dağı ve Kudüs’ün Zeytin Dağı.
Sina Dağı ve Zeytin Dağı İncil’de adı geçen yerlerdir. Üç noktayı düz bir harita üzerinde birleştirirseniz, açık mavi mandala içinde, boğaz çakrasına verilen şekil olan mükemmel bir üçgen oluşturmalarını ilginç bulacaksınız.
- Üçüncü Göz Çakrası: Glastonbury, İngiltere
Son fiziksel çakra, üçüncü göz çakrası, kendi realitemizi, dünyaya dair vizyonlarımızı tezahür ettirdiğimiz ortamdır. Ne yazık ki, günümüz dünyasında verilerin ürettiği aşırı uyarılma, bu çakranın dengesini kolayca bozabilir ve düşüncede netlik duygusuna ve “kendimizi gerçekten hissetmeme” duygusuna yol açabilir.
Dünya’nın üçüncü göz çakrası ile ilgili özellikle ilginç olan şey, takımyıldızlar ve astrolojik döngülerle yer değiştirdiği için tek bir yere bağlanamamasıdır. Şu anda “Kova Çağı”ndayız ve astroloji, bu Dünya çakrasının şu anki konumunun İngiltere’de Glastonbury yakınlarında bir yerde olduğunu belirledi. Bir sonraki astrolojik Oğlak Çağı için sitenin Brezilya’ya kayması bekleniyor.
- Taç Çakra: Kailash Dağı, Tibet
Taç çakra, aslında bedende değil, başımızın üzerinde yer alır. Bizi, daha yüksek bir bilinç durumuna bağlar, yani kozmos ve Evren ile bağlantımız anlamına gelir.
O halde, gezegendeki en yüksek noktanın Dünya’nın taç çakrasını temsil etmesi şaşırtıcı gelmeyebilir. Neredeyse 6700 metre yüksekliğinde, imalayaların en tepesinde, “dünyanın çatısı” olarak adlandırılan Kailash Dağı, taç çakranın kendini Dünya’da bulduğu yerdir. Bu dağ, Tibet sakinleri tarafından kutsal kabul edilir ve ayrıca yıllık Akrep dolunayı için seçilen yerdir.