Aroma Terapi ve Uçucu Yağlar
Aromaterapi ve Uçucu Yağlar
Aromaterapi kavramıyla son dönemlerde daha sık karşılaşsak da esasen geçmişi bundan 6 bin yıl öncesine dek uzanıyor. İlk dönemlerde Mısır Uygarlığı’nda bilhassa mumyaların yapımında kullanıldığı biliniyor. Bunu takip eden dönemlerde aromaterapi yağları Çin Uygarlığı’nın epey ilgisini çekmiştir. Roma İmparatorluğu’nda ise büyük ölçüde masaj teknikleri için yeni bir form yarattı. O yıllarda imparatorluk bu çok özel yağları ağırlıklı olarak Arap ve Hint medeniyetleri üzerinden temin ediyordu. Aromaterapinin karşı konulması güç büyüsü, tarih boyunca pek çok medeniyetin hikayesine bir şekilde dokunmaya devam etti. Bugün tüm dünyada yoğun bir şekilde kullanılan modern aromaterapinin öncüsü Doktor R.Gattefosse’dir. Aromaterapi İçin çok farklı tanımlar ve yaklaşımlar olsa da genel anlamıyla, bitki köklerini ya da çiçeklerini damıtmak sureti ile oluşturulan özel yağların çeşitli hastalıklarla karşı kullanıldığı bir tür koruyucu hekimlik sistemi olarak tanımlamak doğru olacaktır.
Aromaterapi Yağları Güvenilir mi?
Aromaterapi esasen geçmişi ve referansları olan, daha da önemlisi teorik açıdan belli bir birikimi olan özel bir alandır. Buna rağmen Türkiye’de ne yazık ki aromaterapi büyük ölçüde kozmetik ya da makyaj gibi alanlarla sınırlı kalmıştır. Özellikle nitelikli yağ eksikliği, şifa açısından kullanımını zayıflatmıştır. Teknik açıdan yetersiz olan, daha da kötüsü iyi niyetten uzak bazı kişiler, ne yazık ki bu alana dair bazı ön yargıların oluşmasına neden olmuştur. Oysa İngiltere gibi gelişmiş bir Avrupa ülkesinde dahi aromaterapi, resmi açıdan kabul gören ve ödeme sistemine dahil edilen bir tedavi yöntemi durumundadır. Aromaterapi yağları son derece zor bir sürecin sonunda, büyük emekler neticesinde elde edilir. Aromaterapi konusunda insanlar bir nebze bilinçlendikçe ya da kullanım sonrası olumlu geri dönüşler sağlamaya başladıkça ilgide de bariz bir artış olmaya başladı. Binlerce yıldır dünyanın pek çok bölgesinde, farklı amaçlara yönelik olarak kullanılan uçucu yağların, yeniden ön plana çıkmaya başladığını söyleyebiliriz.
Zihnin Bedenle Dengesi: Aromaterapi
Bugün bu özel yağlara ulaşmak geçmişe kıyasla çok daha kolay bir hale geldi. Geçmişte Kleopatra’nın dahi güzellik sırlarından biri olarak kabul edilen uçucu yağlar, bilhassa Anadolu kültüründe önemli bir yer tutuyor. Bu anlamda böyle bir coğrafyada yaşadığımız için çok şanslı olduğumuzu ifade edebiliriz. Aromaterapi alternatif tıbbın bir alt koludur. Gerek ruhsal gerekse de fiziksel bazda iyileşme süreçlerine destek olur. Aromaterapi başlı başına herhangi bir hastalığın dermanı değildir. Aromaterapi konusuna bu şekilde bakmak da pek sağlıklı sonuçlar doğurmayacaktır. Daha çok zihnin uyarılmasında ve bedenin kendi dengesini bulmasında aromaterapi yöntemine başvuruluyor. Aromaterapi uygulamalarında ruhun vücutla olan ilişkisine bir bütün olarak bakılır. Aromaterapi tedavisinin odak noktasında elbette uçucu yağlar bulunur. Uçucu yağların fitokimyasal etkileri yakın zaman önce ispatlanmıştır. En güzel kokulu uçucu yağlar hem vücudu hem duygusal hem de fiziksel açıdan etkilemeyi başarır.
Uçucu Yağların Özellikleri
Aromaterapi tedavisinde tercih edilen uçucu yağların özellikleri birbirinden farklıdır. Bu yağlar bitkilerin içinde koku verici olarak yer alırlar. Bu yağlar, sadece çiçeklerden değil, kök, yaprak, sap, meyve, tohum ve hatta saptan dahi elde edilebilir. Örneğin limon otunun dalları, okaliptus ağacının yaprakları, gül çiçeği, rezene tohumu, buhur ağacı reçinesi, sedir ağacının gövde kısmı, uçucu yağların üretiminde sorunsuz şekilde kullanılabilir. Buharlaşma özelliği taşıyıp havaya karışabildikleri için uçucu yağlar şeklinde isimlendirilmişlerdir. Genelde çeşitli kokulandırıcılar ve hatta parfümlerle aynı paydada kıyaslansa da esasen uçucu yağlar farklı bir sınıfta değerlendirilmelidir. Her şeyden önce parfüm denilen ürünler, sentetik kimyasallar içermektedir. Ayrıca uçucu yağların iyileştirici niteliklerine sahip değildir. Güzel kokulu uçucu yağlar kısa süre içinde beyni uyarır ve limbik adı verilen sistem üstünde olumlu etkiler yaratır. Diğer yandan cilt tarafından emilir ve hızla kana karışır. Antibakteriyel etkilerinden dolayı yıllardan bu yana aralıksız şekilde kullanılan aromaterapi, artık daha fazla güven duyulan bir yöntemdir. Hem bitkiler üzerinde yarattığı olumlu etkiler, hem de yaydığı harika kokular, uçucu yağları vazgeçilmez kılmıştır.
Uçucu Yağ Çeşitleri
Uçucu yağlar genelde ortak bir amaç için kullanılsa bile yaydığı kokular ve yarattığı etki itibariyle birbirinden ayrılır. Bu anlamda uçucu yağ çeşitleri başlığı altında pek çok türden söz etmemiz gerekebilir.
Lavanta Uçucu Yağı: Genel anlamda rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Ruhunuzun bedeninizle denge ve uyum içinde olmasına yardımcı olur. Diğer yandan lavanta uçucu yağları, daha kolay uyumanıza yardımcı olur.
Ylang Ylang Uçucu Yağı: Bu uçucu yağlar kasların gevşemesini sağlar. Aynı zamanda dolaşımı destekler ve son olarak afrodizyak etkiler sunar.
Nane Uçucu Yağı: Vücudu canlandıran ve ağrıları yok eden bir etkiye sahiptir. Odaklanma problemlerinin önüne geçmek, mental açıdan canlanmak amacıyla bu yağa başvurulur. Harika kokusuyla kendinizi tüm gün boyunca enerjik hissedebilirsiniz.
Okaliptus Uçucu Yağ: Okaliptus uçucu yağları, solunumu destekleyen bir yapıya sahiptir. Ağrılarınızı azaltır ve dolaşıma yardımcı olur. Bilhassa kış döneminde tercih edilir. Aynı zamanda masaj yağı olarak da sıklıkla tercih ediliyor.
Portakal Uçucu Yağı: Diğer uçucu yağların pek çok özelliğini bünyesinde barındırır; ancak farklı olarak selülit tedavisinde de tercih edilir. Masaj esnasında selülit açısından problemli olan bölgeler için tercih edebilirsiniz.
Itır Uçucu Yağı: Genel anlamda mutluluk duygusu veren bir uçucu yağdır. Aynı zamanda tıpkı portakal uçucu yapı gibi ıtır uçucu yağlar da selülit giderici olarak kullanılır.
Ardıç Uçucu Yağı: Bu uçucu yağı ise çoğunlukla uyku problemi yaşayan kişiler tercih eder. Aynı zamanda ardıç uçucu yağının detoks etkisi de bulunur.
Uçucu Yağlar Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aromaterapi tedavisi, oldukça güvenilir ve sağlıklı bir tedavi yöntemidir. Buna rağmen “Uçucu yağlar zararlı mı?”, en sık sorulan sorular arasında yer alır. Destekleyici bir role sahip olduğu için hastalığa karşı birincil çözüm değildir. Tabi aromaterapiden sağlıklı ve verimli bir şekilde yararlanmak adına kullanıma dair bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Örneğin uçucu yağlar deriye seyreltilmeden kesinlikle sürülmemelidir. Bu, aromaterapinin en temel öğretilerinden birisi olarak öne çıkar. Ciltte kullanmadan önce seyreltmekte kesinlikle fayda vardır. Şu ana dek bu şekilde uygulamadınız ve olumsuz bir etkiyle karşılaşmamış olabilirsiniz, bu tam olarak bir kriter değildir. Bu arada kimi bitki türleri zararları olabilir. Okaliptus yağı konusunda özellikle dikkat etmekte fayda vardır. Yanlışlıkla bu yağın tüketilmesi (hatta çok az miktarda tüketilmesi) ölümcük sonuçlar doğurabilir.
Uçucu Yağ Fiyatları
Uçucu yağ fiyatları için belli bir standarttan söz etmek zordur. Çünkü yukarıda da örneklerini verdiğimiz gibi, bir uçucu yağ herhangi bir bitkinin farklı bölümlerinden oluşabilir. Her uçucu yağın oluşum süreci birbirinden farklıdır ve bu da doğal olarak işin emek boyutuna etki eder.