Bilimsel Sınıflandırılması
Arnika çiçeği papatyagiller familyasına mensup olan ve Latince adı arnica montana olarak anılan bir çiçektir. Türkiye’de mastı ya da öküzgözü çiçeği olarak da bilinmektedir. Köken olarak bitkinin anavatanı Avrupa’dır. Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yetişebilmektedir. Özellikle elde edilen sarı renkteki yağ nedeniyle ilaç ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Arnikaların yetişme koşulları ılıman iklim özellikleridir ve ılıman iklim özelliklerini sevmektedirler. Özellikle soğuk havalardan hiç hoşlanmazlar ve böylesi mevsimlerde yaşama şartlarını kaybederler. Boyları genelde 30 cm olan arnika çiçeği, sarı rengi ile dikkat çeker. Yaprak açısından son derece az özellikleri vardır ve yaprakları tüylü yapıdadır. Çiçeğinin yaprakları ise birbirinden ayrı, tel görünümü taşımaktadır.
Arnikanın bir diğer ismi de dağ tütünüdür. Bu adlandırma aynı familyaya mensup olan benzer bir çiçekten olarak kendisine verilmektedir. Benzeri özellikle Asya’nın iç kesimlerinde görülmektedir. Arnika ortalama 40 – 50 cm çevresinde de başka bitkilerin ya da çiçeklerin yetişmesine izin vermemektedir. Yıllık olarak çiçek açar ve yetişme koşulları olarak yüksek yerleri de sevmektedir. Yüksek yerlerde yetiştiği için koyun, geyik ya da keçi gibi hayvanların da severek yedikleri özellik göstermektedir.
Çok yükseklerde olmamakla birlikte, alçak hava basıncının olduğu yerlerde de görülebilmektedir. Ancak bunun için iklim koşullarının stabil değerlerde olması ve ani iklim değişiklikleri yaratmaması gerekmektedir. Aşırı sıcaklara da dayanıksız olan çiçek, uzun süreli susuz kaldığında hemen yapraklarını döker ve kuruma eğilimi göstermektedir. Aynı şekilde çok fazla yağış aldığında da yapraklarında ve köklerinde çürüme görülmektedir. Arnikanın gerekli iklimsel koşullar sağlandıktan sonra bahçe gibi alanlarda yetiştirilmesi de mümkün olmaktadır. Ancak bunun için yakın çevresinde diğer çiçek ya da bitkilerin olmaması, ayrı bir alan kullanılması gerekmektedir.
Arkina Çiçeği Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Arnika çiçeğinden elde edilen yağlar cilt açısından son derece yararlıdır. Bu bakımdan sıklıkla kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde arnika yağı kullanılmaktadır. Özellikle krem, sabun ve şampuan en sık kullanıldığı ürünlerdir. Yağın çok sayıda etkisi bulunmakla birlikte bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bu yüzden kullanımında dikkatli olunması tavsiye edilmektedir. Genel hatları itibariyle arnika yağının kullanılması artrit ağrıları, kronik iltihaplar, saç kaybı, cilt lekeleri, yüksek tansiyon, bağışıklık sisteminin zayıf olması, baş ağrısı, depresyon ve gerginlik gibi alanlarda yararlı olmaktadır.
Arnika uçucu yağının vücutta uygulanması ile egzama, sedef, gül hastalığı gibi rahatsızlıklar tedavi edilebilmektedir. Özellikle içeriğinde bulunan aktif bileşikler sayesinde ciltteki iltihapların da giderilmesine etki eder ve akne ya da sivilce gibi lekelerin iz bırakmadan giderilmesine etkili olabilmektedir. Antioksidan özellikleri sayesinde ciltte kapalı gözeneklerin temizlenmesine, cildin rahatlamasına ve parlak bir görünüm kazanmasına fayda sunmaktadır. Aynı şekilde ciltte yaşlanmaya bağlı olarak görülen kırışıklık ya da çatlakların giderilmesi açısından da yararlıdır. Özellikle yüze uygulandığında göz ve çevresindeki kırışıkların etkili bir şekilde giderilmesine yardımcı olmaktadır. Böylece yaşlanma belirtilerini yavaşlatır ve daha sağlıklı bir cilt görünümü kazandırır.
Analjezik özellikleri sayesinde öne çıkan arnika yağı, ense ya da şakak gibi bölgelere uygulandığında, hızlı bir şekilde baş ağrısı ve migren gibi rahatsızlıkların hafiflemesine etki eder. Ancak arnika yağının masaj yoluyla kullanımı uygun olmasına karşılık, koku özelliği bakımından buhurdanlık ile kullanılması tavsiye edilmemektedir. Çünkü koku özelliği ile hassas yapılarda baş ağrısını arttırdığı görülmektedir.
Oleik asit ve lonoleik asit özelliği sayesinde iltihapların giderilmesinde etkili olur ve yağ ile kolesterol seviyelerinin düşmesine etki eder. Böylece daha sağlıklı bir metabolizmaya kavuşmak için iyi özellikler gösterir, kan akışının daha iyi olmasını sağlayarak, kalp başta olmak üzere damara bağlı olarak görülecek sorunların giderilmesinde etkilidir.
Arnika yağının bir diğer faydası da beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarmasıdır. Beyaz kan hücreleri, eklem ve kaslarda görülen rahatsızlıkların giderilmesine, genellikle artrit ile birlikte görülen iltihapların azaltılmasında yardımcı olmaktadır. Bu bakımdan kas ve eklem rahatsızlıkları yaşandığında arnika yağını kullanmak oldukça faydalı olmaktadır.
Cildi etkili bir şekilde temizleyici özellikler göstermesi yaraların ve hasarlı kasların üzerinde de tesirli olmaktadır. Yaraların üzerine doğrudan uygulandığında, bu bölgedeki kan dolaşımını uyararak, gerekli besin ve oksijenin taşınmasını sağlar, böylece yeni hücrelerin ve yeni kan damarlarının da oluşumuna büyük kolaylık sağlar. Ancak yaraların açık olmaması, kabuk tutmuş olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kan akışını rahatlattığı için aynı zamanda genel sistemdeki pıhtılaşmaların önüne geçer ve kanın daha iyi bir seviyede akışına etki eder. Kan akışı ile birlikte tansiyonun düşmesine ve sağlıklı olmasına da etki eder. Böylelikle vücut genelinde iyileşme mümkün hale gelir ve daha enerjik bir yapıya kavuşmak mümkün olur.
Yıkanma esnasında saçlara masaj yoluyla uygulandığında saçlar için önemli besinler, yağ asitleri ve vitaminler içermektedir. Bu bakımdan saç dökülmesine, saçların cılız olmasına, seyrek görünmesine ve kepek gibi oluşumlara karşı son derece yararlıdır. Aynı zamanda kafa derisinde de sık görülen deri dökülmelerini gidermek için başarılıdır.
Arnika yağının diğer bir önemli özelliği de vücut tarafından emilerek, bağışıklık sisteminin güçlenmesine etki etmesidir. Bu sayede özellikle beyaz kan hücreleri aktif hale gelir ve çeşitli bakterilere ya da virüslere karşı daha iyi bir direnç sağlanır. Sesquiterpenler, timol açısından zengin olmasından vücudu daha dirençli tutar.
Arnika Bitkisinin Kullanımı
Arnika çiçeğini kullanım için sadece yağ olarak kullanma imkânı bulunmaktadır.
Yağ Olarak Kullanılması; arnika yağını vücuda masaj olarak uygulamak mümkündür. Antioksidan özellikler taşıdığı için cildin yenilenmesini, parlaklık kazanmasını sağladığı gibi vücut tarafından emilerek kas ve eklem rahatsızlıkları başta olmak üzere pek çok soruna iyi gelecektir. Yağ olarak kullanım esnasında bölgesel uygulamak da o bölgedeki rahatsızlıkların giderilmesini sağlar. Saçlar için kullanılacağı zaman duş esnasında, nemli saçlara uygulanması ve daha sonra yağın ortalama 10 – 15 dakika kadar saçlarda tutulması önemlidir.
Ruhsal ve Duygusal Etkileri
Arnika yağı masaj ile uygulandığında vücuda sağladığı fiziksel yararların yanında pek çok psikolojik etkiye de sahiptir. Özellikle depresyon gibi duygu durum bozukluklarının giderilmesinde, kişinin rahatlamasında, kendisini daha iyi hissetmesine, endişe ve kaygı gibi durumları üzerinden atmasına etki etmektedir. Uykusuzluk gibi sorunlar için de etkili gevşeme sunan içeriği sayesinde yararlı olmakta ve uyku öncesinde kullanıldığında daha rahat bir şekilde uyumayı sağlamaktadır. Günün yorgunluğunu üzerinden atmak isteyenlerin de sıklıkla kullandıkları özellikler taşımaktadır.
Nasıl Temin Edilir?
Mitr tarafından sunulan arnika yağı sayesinde etkili bir rahatlama ve sakinleşme yaşayabilirsiniz. Dengeli ve rahatlatıcı yapısı sayesinde cildinize harika bir etki yapacak olan arnika yağı sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda gevşemek ve zihinsel olarak da kendinizi daha iyi hissetmeniz için iyi bir tercih olacak, böylelikle sağlığınızı korumayı sağlayacaktır.
Kullanımı ve Uyarılar
Arnika vücuda yağ olarak kullanılmasının dışında tüketmek ya da koku özellikleri için kullanılmayan bir bitkidir. Tüketilmesi halinde mide bulantısı görülebilmektedir. Cilt için kullanırken doğrudan açık yaralar üzerine uygulanmamasına dikkat edilmelidir. Alerjik reaksiyon yaratmaması için kullanım öncesinde doktora danışılması yararlı olacaktır.