Bilimsel Sınıflandırılması
Anason ya da Latince adlandırılması ile Pimpinella anisum, maydonozgiller familyasına mensup olan, 50 – 60 cm ortalama boya ulaşan ve yıllık bir otsu bitki türüdür. Anavatanı olarak Akdeniz ve Ortadoğu olarak kabul edilmektedir. Anasonun gövdesi genelde dik, silindir, iç kısmı boş, çok fazla dala sahip, tüylü ve üstü çizgili olmaktadır. Alt yaprak kısımları ise uzun saplı, oval ve kalp biçimde görülmektedir. Çiçekleri bileşik şemsiyeler şeklinde toplanmıştır. Anasonun meyvesi ise armut şeklinde, küçük, tüylü ve yeşilimsi renkte görülmektedir.
Anasonun kullanımı bakımından oldukça farklı alanlar bulunabilmektedir. Anason olarak bilinen temel bitki, anason bitkisinin tohumlarından elde edilmektedir. Özellikle rakı üretiminde çeşni vermek için kullanılır ve esasında rakının temel bir malzemesi değildir. Tatlımsı tadı ve kendisine özgü kokusu içinde bulunan anethol isimli yağdan kaynaklanmaktadır. Anethol, alkol içerisinde çözülme özelliğine sahip olduğu için rakı gibi içkilerde anasonun kullanılması açısından idealdir. Fakat su oranı artış gösterdikçe çökelme gösterir ve etkisi daha az duyulmaya başlanır, aynı zamanda anason çökelme yaşadığı için su oranı yüksek olduğunda içkinin de beyaz renge sahip olmasına neden olur. Rakı ya da uzo gibi içkilerin su ile karıştırıldığında beyaz olması, içindeki anasondan kaynaklanmaktadır.
İçkilerin yanı sıra anason tatlılarda da kullanılmaktadır. Baharatlı tadı sayesinde tatlılara hoş bir tat verir ve böylece tatlı imalatı için de tüketilmektedir. Çeşitli kedi ve köpek mamalarında da sağladığı yararlar bakımından tercih edilmektedir. Anasonun kullanımında bunların yanında, yağ ve çay olarak tüketimi de sağladığı yararlar açısından doğrudan tüketim de mümkündür. Bazı durumlarda anason tohumlarını yemek bile tercih edilebilmektedir.
Anason Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Anason içerik bakımından son derece zengin bir bitkidir. Sakinleştirici etkisi başta olmak üzere vücut üzerinde fiziksel ve ruhsal açıdan yararlar göstermektedir. Yaprakları, meyvesi ve tohumları tüketilen bitki, geleneksel tıp yöntemlerinde de etkili bir ağrı kesici olarak görülmektedir. Anasonun tadı keskin ve acıya yakın bir tattır. Ancak yine de kullanımı açısından tat özellikleri dikkate alınmamaktadır. İçeriğinde yüksek miktarda antioksidan barındırır ve bu yüzden vücudun temizlenmesine etki eder. Bunun yanında magnezyum, kalsiyum, çinko, sodyum, demir gibi minerallerle birlikte etkin olarak içeriğinde A, B, C vitaminlerini taşımaktadır. Bu sayede vücudun direnç kazanmasına yardımcı olduğu gibi aynı zamanda da bağışıklık sisteminin güçlenmesine etki etmektedir. Protein ve lif bakımından da zengin olduğu için kas rahatsızlıkları gibi durumlarda rahatlama amacıyla tercih edilmektedir.
Vücutta bulunan ve deforme olmuş sinir hücrelerinin yatışarak beyne sakinlik göndermelerine yardımcı olur. Bu sayede günlük yaşamda sıklıkla karşılaşılan stres, öfke, endişe ve kaygı gibi durumların yatışmasına etki eder. Depresyon durumlarında bu ruh halinden çıkmaya yardımcı olduğu gibi vücuda etkili bir gevşeme sunarak özellikle rahat bir şekilde uyumaya da fayda sunar. Uykusuzluk sorunu yaşandığında anason uçucu yağı ya da çayı kullanmak etkili bir rahatlama sağlayacaktır.
Anason kokusu itibariyle enfeksiyon sorunları olanlara, özellikle sinüzit ve migren gibi rahatsızlıkların giderilmesinde, mevcut ağrıların hafiflemesinde ve daha rahat nefes alıp vermede doğal ve etkili bir yöntem olarak bilinmektedir. Bu özelliği, anasonun geleneksel tıp yöntemleri arasında sıklıkla kullanılmasını sağlamıştır.
Protein açısından zengin olması yüzünden yapılan araştırmalara göre anne sütünün artmasına etki ettiğini göstermektedir. Ancak annelerin kullanımı için doktor tavsiyesi alınması daha sağlıklı bir kullanım olacaktır.
Solunum yollarındaki çeşitli rahatsızlıkların yanı sıra kronik hale gelen astım ya da bronşit gibi hastalıkların da ağrılarının giderilmesine, daha rahat nefes alınabilmesine ve sakinleşmeye etki etmektedir. Bunun yanında grip ya da soğuk algınlığı gibi durumlarda da rahatlamaya etki eder. Solunum yollarında bir diğer etkisi de boğazda birikmiş olan ve zor yutkunma, kuru öksürük ya da boğaz ağrısı gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılabilir. Tüm iltihabın balgam halinde vücuttan atılmasını sağlayacak olan anason, böylece kuru öksürüğü çok kısa süreler içerisinde iyileşmesine neden olur.
Kan seviyesinin kontrol edilmesini sağlayarak, damar tıkanıklarının önlenmesinde kullanılabilir. Kanı dengelediğinde kan akışı normal seyrinde olacağı gibi aynı zamanda tansiyon gibi kimi riskli hastalıkların da giderilmesine etki eder. Yüksek lif içerdiği için de uzun süreli tok tutma etkisi bulunmaktadır. Metabolizmanın hızlı çalışmasını da sağlar ve böylece hızlı yağ yakmak isteyenler, diyet yapanlar için ideal olmaktadır.
Yağlı, acılı ya da karbonhidratlı yiyeceklerin yenilmesinden sonra midede meydana gelen ağrı ve sancıların giderilmesinde de kullanılmaktadır. Mide asidinin dengelenmesini sağlar ve ülser ya da reflü gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini düşürmeye yardım eder. Bağırsaklarda zamanla biriken ve ileride çeşitli sorunlara yol açan çeşitli bakterilerin de giderilmesine, idrar yolu ile dışarıya atılmasına neden olarak vücudun temizlenmesi için katkı sağlar.
Sakinleştirici etkisiyle birlikte adet sırasında görülen ağrıların giderilmesine, menopoz döneminde de yaşanmakta olan hormonal bozuklukların semptomlarını düşürmek için idealdir.
Anasonun Kullanılması
Anasonun sağladığı yararlanmak faydalanmak için çeşitli kullanma yöntemleri bulunmaktadır;
Yağ Olarak Kullanılması; anason yağı ciltte etkili bir temizleme yaparak parlaklık ve canlılık kazandırmaktadır. Antioksidan özelliği sayesinde cildi rahatlatır, özellikle yorgunluk duyulan anlarda kişinin enerji toplamasına etki eder. Yağın rahatlatıcı özelliği eklem ve kas ağrılarında da kendisini gösterir ve anason yağı kullanımı ile birlikte bu bölgelerdeki rahatsızlıklar giderilir. Anason yağı ayrıca uçucu yağ özelliği de taşıdığı için buhurdanlık vasıtasıyla hoş kokularını duyumsamak ve rahatlamak için de tercih edilen bir özellik taşımaktadır.
Çay Olarak Kullanılması; özellikle solunum ve boğaz yollarındaki ağrılar başta olmak üzere çok faydalı olan anason çayı, fiziksel yararlarının yanında sakinleşmek için de idealdir. Günlük yaşamda sık görülen yorgunluk anlarında bir bardak anason çayının demlenmesi ile birlikte rahatlık elde edilebilmektedir. Anason çayını demlemek için anasonları sıcak su içinde 10 – 15 dakika demleyip daha sonra süzerek servis yapabilirsiniz.
Ruhsal ve Duygusal Etkileri
Anasonun fiziksel özelliklerinin yanında pek çok psikolojik etkisi bulunmaktadır. Anason güçlü bir sakinleştirici olduğu için öfke, stres, endişe, kaygı gibi durumların giderilmesinde, etkili bir sakinleşme yakalamakta son derece yararlı olmaktadır. Anason, sinirleri yatıştıran etkisi sayesinde genel bir rahatlama sağlar. Bu bakımdan günlük kullanımları için yağ ve çay olarak kullanılması uygundur. Aynı zamanda düşüncelerin berrak bir yapıya kavuşmasına, kişinin kendisini daha iyi hissetmesine ve çeşitli psikolojik sorunların da giderilmesine etki eder.
Nasıl Temin Edilir?
Anasonun tüm bu şifalı özelliklerinden yararlanmak için Mitr tarafından sunulan anason kokulu tütsü deneyimi yaşayabilirsiniz. Anasonun şifalı kokusu çok kısa süre içerisinde etkisini gösterecek ve rahatlatıcı özelliklerini ortama yayarak, kendinizi ve etrafınızdakilerin daha iyi hissetmelerine neden olacaktır. Ayrıca anasonun kokusu meditasyon ya da yoga gibi seanslarda da daha iyi odaklanma katacaktır.
Kullanımı ve Uyarılar
Anason güçlü bir sakinleştirici olduğu için yağının ve çayının çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. Fazla miktarda kullanıldığında seyrek olarak mide bulantısı oluşabilmektedir. Bunun yanında fazla kullanımda uyku, uyuşukluk ve durgunluk gibi durumlar da görülmektedir. Hamilelerin ve küçük çocukların kullanım öncesinde doktora başvurması gerekebilir.