108 Sayısı ve Mala Kolye
Geleneksel olarak mala kolye, 108 boncuktan oluşan bir dizidir. Bir mantra’yı tekrarlarken saymak için de mala kolye kullanılır. Malalar, Katolik teşbihine oldukça benzerdir.
Bu boncuklar, geleneksel olarak meditasyon için bir araç olarak kullanılmaktadır. Mala tamamlanana kadar, her bir boncuğa parmaklarınızla dokunduğunuzda bir mantra tekrarlanır. Mala kolye ile meditasyon yapmak için:
- Gözleriniz kapalı rahatça oturun.
- Birkaç derin nefes alın ve bir niyet belirleyin.
- Bir mantranız varsa, yüksek sesle veya sessizce söyleyin. (Mantra örnekleri için şu yazımızı okuyabilirsiniz)
- Mala kolye sağ elinizde, orta ve işaret parmaklarınızın arasında olacak şekilde tutulmalıdır.
- Guru boncuğu olarak adlandırılan merkezdeki büyük boncuktan başlayarak, her küçük boncuğu saymak için baş parmağınızı kullanın.
- Mantranızı okurken malayı kendinize doğru çekin.
- Bunu tekrar guru boncuğuna ulaşana kadar malanın etrafında dolaşarak 108 kez yapın.
Bazıları, malaların 108 boncuk ile yapılması için başka nedenlerden de bahseder. Örneğin, bazıları insan ruhunun yolculuğunda 108 aşama olduğuna inanır. Bazıları ise, aydınlanma olasılığını derin meditasyondayken günde sadece 108 nefes almakla ilişkilendirir.
1 rakamının Tanrı, evren veya kendi en yüksek gerçeğiniz anlamına geldiği, 0’ın manevi uygulamada boşluk ve alçakgönüllülüğü temsil ettiği ve 8’in de sonsuzluk ve zamansızlık anlamına geldiği de söylenir.
Matematik ve 108 Sayısı
Vedik kültürün ünlü matematikçileri, 108’i varlığın bütünlüğünün bir sayısı olarak görmektedir. Bu sayı, aynı zamanda Güneş, Ay ve Dünya’yı da birbirine bağlar. Güneş ve Ay’ın Dünya’ya olan ortalama mesafesi, kendi çaplarının 108 katıdır.
Matematikçiler, 108 sayısının zarif bir bölünebilirlik ve geometriye sahip olduğunu ve sonsuz desenler ürettiğini de belirtmişlerdir. Aynı zamanda, Öklid uzayında düzgün bir beşgenin iç açılarının her biri 108 derecedir.
Parçaların toplamı, 108 sayısının neden kutsal olduğuna dair daha fazla ipucu verebilir. Hem 9 hem de 12’nin birçok gelenekte manevi önemi olduğu söylenir. 9 çarpı 12 de 108’dir.
Dünyevi Arzular ve 108 Sayısı
Budizm’de, insanların deneyimlediği dünyevi arzular olduğuna inanılır. Yeryüzünde geçirdiğimiz süre boyunca yaşadığımız bu kusurlardan 108 tanesi olduğu söylenir. Bunlar; kibir, takıntı ve şiddet gibi deneyimleri içerir. Her insan, bu dünyevi arzuları bir aydınlanma aracı olarak deneyimler. İnsanların acılardan kurtulmaları ve aydınlanmaya ulaşabilmeleri için tüm bu dünyevi arzulardan arınmış olmaları gerektiği düşünülmektedir.
Sanskrit Alfabesi ve 108 Sayısı
Sanskrit alfabesi de, bu sayının yogada bu kadar önemli olmasının bir parçasıdır. Sanskrit alfabesi 54 harften oluşur. Alfabedeki her harfin hem eril (Shiva) hem de dişil (Shakti) enerjisi vardır. 54’ün bu iki enerjiyle çarpımı 108’dir.
İnsan Vücudunu 108 Marma Noktası Kaplar!
Marma noktaları, vücutta iki veya daha fazla doku türünün buluştuğu bir bağlantı noktasıdır. Ancak, bundan çok daha fazlası olduğu söylenir. Marma noktaları, yaşam enerjisi ile nefesin kesişim noktalarıdır. Bu noktaların; üç Ayurvedik Dosha, Vata, Pitta ve Kapha’yı barındırdığı düşünülmektedir.
Bu noktaların 108’i insan vücudunu kapsar ve ana Marma noktaları vücudun yedi çakrasına karşılık gelir. Vücuttaki bu çakra noktaları, 108 sayısının bu kadar kutsal olmasının bir başka nedenidir.
Farklı Kültürlerde 108 Sayısı
- Hinduizm’de 108 boncuklu dua malası vardır
- Bir mantra, 108 kez tekrar edilir
- 108 çeşit meditasyon vardır
- Tanrıya giden 108 yol vardır
- Hint geleneklerinde 108 dans formu vardır
- Gül Haç döngülerinde 108 zaman çerçevesi vardır
- Zen rahipleri tarafından takılan bir teşbihin üzerinde 108 boncuk vardır
- Egodan kurtulmak ve materyalist dünyayı aşmak için 108 şans vardır
- Budizm’de 108 dünyevi arzu ve sanrı vardır
- Kriya Yoga’da maksimum tekrar sayısı 108’dir
- Yogada 108 Güneşi Selamlama yapılır
- Tibet’in kutsal yazılarında 108 kutsal kitap
- Kalp çakrasını oluşturmak için birleşen 108 enerji hattı vardır
- Lankavatara Sutra’da bahsedilen tapınaklarda 108 basamak vardır
- Ayurveda’ya göre vücutta 108 basınç noktası vardır