Mitr 7x7 cm Mor Silindir Mum Nasıl Yapıldı?
Parafin hammaddeden elde edilen Mitr 7x7 cm Mor Silindir Mum, ev ortamında ve basit araçlar kullanılarak yapılabilir. Bunun için; ısıya dayanıklı iki kap, silindir mum kalıbı ve pamuk fitil yeterli olmaktadır. Üretime katı parafinin benmari tekniği kullanılarak eritilmesiyle başlanır. Parafin eritildikten sonra akışkan bir kıvam alır ve silindir kalıba dökülebilir. Mum tabakasının katılaşması ve şekil alması için gereken süre ortalama 24 saattir. Ürün bu süre zarfında soğur ve kalıptan çıkarılabilir. Üretimin son aşamasında mum kalıbından çıkarılan tabakanın renklendirilmesi vardır. Buna göre katılaşan mum tabakası boya kazanına daldırılarak istenen renge boyanabilir.
Mum Nedir?
Donyağı, parafin ve benzeri yavaş erime niteliği bulunan hammaddeler kullanılarak elde edilen ışık kaynaklarına mum denilmektedir. Kullanıma başlanma tarihi binlerce yıllık geçmişe sahip olan bu araçlar, genellikle silindir şekle sahiptir. Ancak günümüzde tekrar trendleşen mumların farklı; renk, tasarım ve aromalı çeşitleriyle karşılaşmak da mümkündür. Temel kullanım amacı aydınlanma olan mumların; dekor, enerji, ambiyans ve buna benzer farklı amaçlar için kullanılması da mümkündür.
Mitr 7x7 cm Mor Silindir Mum, parafin kullanılarak imal edilmiştir. Petrol türevi olan parafinin en belirgin özelliği renksiz ve kokusuz bir yapıda olmasıdır. Dolayısıyla bu mum yakıldığı zaman is yaparak çevredeki nesneleri kirletmez ve koku yaymadığı için de ortam havasını boğmaz.
Mum Nasıl Kullanılır?
Mumların geçmişten günümüze uzanan uzun yolculuğu sırasında pek çok özelliği değişmesine rağmen, kullanım şekilleri sabit kalmıştır. Bu bakımdan, herhangi bir mumu kullanmak için üzerinde bulunan fitili tutuşturmak yeterli olmaktadır. Fitil üzerinde düzgün bir alev ve dibinde de simetrik bir yanma havuzu oluşturmak, ürünün yanma süresi üzerinde doğrudan etkilidir. Bu nedenle her kullanımdan önce ve sonra fitil boyunu kontrol etmek gerekir. Gereğinden fazla uzun (0,5 cm aşan) fitiller bir makas yardımıyla kesilmelidir.
Mumlar söndürülürken genelde üfleme ya da parmaklarla söndürme yapıldığı görülmektedir. Ancak bu sıkça yapılan bir hatadır ve ürün ömrünün kısalmasına sebep olmaktadır. Mumu daha uzun süre kullanmak için bir mum söndürücüden yardım almak ve kullanım sonrasında ürünü serin bir alanda muhafaza etmek gerekir.
Mum Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mumların yakılabileceği güvenli alan; aktif hava akımından, tutuşabilir nesnelerden, küçük çocuk ve evcil hayvanlardan uzakta olmalıdır. Ürünün üzerinde durduğu yüzeyin sabit ve ısıya karşı dayanımlı olmasına dikkat edilmelidir. Uygulama sırasında tedbir elden bırakılmamalı, daima kontrollü hareket edilmeli ve ortam terk edilmemelidir. Mum alevine parlatıcı nesne yaklaştırmak tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Ürün alevine çıplak elle temas etmek de ileri derece yanıklar oluşturabilir. Çoklu kullanımlarda iki mum arasında en az 10 cm ara bırakmak, temiz bir alev oluşturmak açısından önemlidir.