Mum Nedir?
Karanlık bölgelerde ışık saçarak görmeyi kolaylaştıran mumlar, binlerce yıldır kullanılmakta olan basit araçlardır. Parafin, balmumu, soya başta olmak üzere çeşitli materyallerle üretilmeleri mümkündür. Her mumun özelliği içerdiği materyallere, renklere, ölçülere ve tasarımlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle kullanılan mumların hem ihtiyaca hem zevke yönelik olması gerekir.
Alternatif tıp ve psikolojide önemli bir yer tutan mumlar, yaydıkları ışık sayesinde sakinleştirici etki gösterirler. Odaklanmayı kolaylaştırırken duyguların daha rahat şekilde kontrol edilmesini sağlarlar. Ayrıca mum ışığı ortamı negatif enerjiden arındırdığından dolayı meditasyon ve yoga gibi uygulamalardan daha iyi verim alınmasını sağlamaktadır.
Parafinle üretilen ve is bırakmayan bir ürün olan 20x7 cm Mitr Turkuaz Silindir Mum, oldukça rahat şekilde kullanılabilmektedir. İstenilen her ortama uyum sağlayabilmesinin en önemli nedenleri rengi ve kokusuz oluşudur. Hem dekor hem aydınlatma ihtiyacını aynı anda giderdiğinden dolayı rahatlıkla tercih edilebilecek bir mum çeşididir.
Mum Nasıl Kullanılır?
Mumlar, yakılarak ve söndürülerek kullanılsa da pek çok püf noktası bulunmaktadır. Bu noktalara uygun şekilde hareket etmek ürünlerden daha iyi bir performans alınmasını sağlar. İlk olarak, mumları yakmadan önce uzun fitillerin kesilmesine ve kısa fitillerin çekilerek uzatılmasına dikkat edilmelidir. Çakmakla yakılmadan hemen önceyse fitilin düz ve dik bir biçimde durduğundan emin olunmalıdır.
Genellikle mumları söndürmek için üfleme tekniği kullanılmaktadır ancak bu durum mum sağlığına zarar vermektedir. Fitilin sağlıklı şekilde söndürülebilmesi için mum söndürücüden yardım alınmalıdır. Mumların yakılma sıklığı ise boyutuna göre değişiklik gösterse de 4 saati aşmamalıdır. Yeterince dinlenen ve yeniden kalıp haline dönen mumlar aynı gün içinde tekrar kullanılmaya başlanabilir. Ayrıca saklama koşullarına dikkat edilmesi ürün ömrünün korunmasına yardımcı olur.
Mum Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sahip olduğu alev nedeniyle mum kullanımında çok dikkatli olunması ve her zaman bilinçli şekilde hareket edilmesi gerekir. Bu nedenle çocukların mumu tek kullanmasına izin vermemek ve yanan mumları yalnız bırakmamak oldukça önemlidir. Artık ihtiyaç duyulmayan mumların söndürülerek uygun koşullarda saklanmasına da dikkat edilmelidir.
Mum kullanımını daha güvenli bir hale getirmek için etrafta yanıcı madde bulundurmamak gerekir. Alev yönünün değişmemesi ve büyümemesi için hava akımı bulunmayan yerler tercih edilmelidir. Birden fazla mum kullanılan alanlardaysa her mum arasında geniş mesafeler bırakılmalıdır. Birbirine çok yakın duran mumların alevleri birleşebilir. Bunun sonucunda da mumların düzgün erimemesi ya da alevin diğer eşyalara sıçraması gibi durumlar yaşanabilir.