Mum Nedir?
Mum, yavaş yanan bir maddenin içine fitil yerleştirilmesiyle elde edilen bir aydınlatma aracıdır. Fitil yandıkça mum kalıbı erir, böylelikle uzun süre ışık yaymaya devam eder. Genellikle parafinden üretilse de soya fasulyelerinden ya da balmumundan üretilmekte olan mumlar da bulunmaktadır. Kullanımı aynı şekilde olsa bile rengine, desenine ve içeriğine göre mumların özellikleri değişebilmektedir.
Çakra çalışmalarında, meditasyon ve yogalarda yoğun olarak mum kullanılmaktadır. Bunun nedeni doğal ışığın odaklanmayı kolaylaştırması ve enerji dengeleyerek ferah bir alan oluşturmasıdır. Ayrıca özel günlerde duygu yoğunluğunu arttırmak ve daha şık bir ortam yaratmak için mum kullanımı yapılmaktadır. Bireysel olarak çalışma, dinlenme, sakinleşme veya düşünme esnasında da mumlara yer verilebilmektedir.
Güçlü bir ışığı olan 20x7 cm Mitr Sarı Silindir Mum, 30 – 60 saat kullanılabilen bir üründür. Parafinle birlikte üretilmektedir ve herhangi bir kokusu bulunmamaktadır. Yanarken is çıkarmadığı için kişi üzerinde olumsuz bir etki oluşturmamaktadır. Geniş bölgeleri bile tek başına aydınlatabilmektedir. Yakılmadığı zamanlardaysa istenilen bir alana yerleştirilerek süs eşyası olarak kullanılması mümkündür.
Mum Nasıl Kullanılır?
Oldukça kolay bir şekilde kullanılabilen mumlar için yalnızca iki nesneye ihtiyaç duyulur. Bu nesnelerden biri mumun yanmasını sağladığı için çakmak veya kibrit gibi yakıcı bir madde olmalıdır. Diğeriyse mumun sönmesini sağlayan bir mum söndürücüdür. Mumluk kullanımıysa tek başına dengede duran mumlar için zorunlu değildir. İsteğe bağlı olduğundan dolayı mumluk kullanmadan da mum yakmak mümkündür.
Mum yakarken ilk olarak ürünün kullanılacağı alana karar verilmelidir. Bu alana yerleştirilen mumların fitil boyutu ve duruşu kontrol edildikten sonra yakılmaları gerekir. İstenilen süre boyunca kullanılabilen mumlar, ürün ömrünün korunması için 4’er saat aralıklarla söndürülerek yeniden yakılmalıdır. Ayrıca uygun koşullarda muhafaza edilmesi kullanılan mumun daha uzun süre yakılabilmesine yardımcı olur.
Mum Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mum kullanımı yetişkin gözetiminde, dikkatli ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Bunun için mumları sürekli göz ucuyla kontrol edilebilecekleri yerlerde kullanmak gerekir. Çevresinde yanıcı materyal bulundurmamak daha doğrudur. Ayrıca mumları ortamda tek bırakmamaya ve ürünlerin yerini zorunda kalmadıkça değiştirmemeye dikkat edilmelidir.
Birden fazla mumun aynı anda kullanılması mümkündür. Bunun için her mum arasında geniş mesafe bırakıldığından emin olunmalıdır. Birbirine çok yakın olan mumların alevi birleşebileceğinden dolayı yangın gibi kazalar meydana gelebilir. Benzer biçimde, mum alevinin büyümemesi ve yön değiştirmemesi için ortamda hava akımı olmaması gerekir.