Mum Nedir?
Mumun ilk buluşu binlerce yıllık geçmişe sahiptir. Buna göre, mumlar aydınlık elde etmek amacıyla Antik dönemde icat edilen basit yapılı ürünlerdir. Önceleri don yağı kullanılarak hazırlanan mumlar, günümüzde geliştirilmiş ve farklı hammaddelerle elde edilmeye başlamıştır. Parafin, soya ve balmumu bu hammaddelerin başında yer almaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzer hem doğal hem de doğal olmayan mum çeşitleriyle karşılaşmak mümkündür.
Parafin, petrolden elde edilen bir yan ürün olarak kabul edilebilir. Mum çeşitleri arasında en yaygın sayılan parafinler, issiz ve kokusuz bir kullanıma olanak sağlar. Parafin mumların ilk kullanımı 1800’lü yılların başına dayanmaktadır. 10x10 cm Mitr Bej Silindir Mum da bu kategoride yer alan popüler ürünler arasındadır.
Mum hazırlama işlemi, evdeki malzemeler de yapılabilir. Bunun için parafin tabakanın benmari tekniği kullanılarak eritilmesi yeterli sayılır. Ardından istenen bir mum kalıbına eriyik haldeki tabakanın dökülmesi ve soğuması beklenir. İşlemin son aşamasındaysa renklendirme yer alır. Bunun için boya kazanına soğuyup şekil alan mumun daldırılması gerekir.
Mum Nasıl Kullanılır?
Mum kullanımı oldukça basit bir prensibe dayanır. Bu doğrultuda, bütün mumlar ateşe duyarlı fitil aracılığıyla yakılıp kullanılırlar. Mumların nasıl yakıldığından önemli olansa, bu esnada kullanım tavsiyelerine uyulup uyulmadığıdır. Kullanıcı tavsiyelerine uyulduğu takdirde mumların kullanım ömürleri maksimum süreye çıkarılabilir.
Mum fitili ve tabaka sertliği, yanma süresi açsısından oldukça etkilidir. Her kullanım öncesinde ve sonrasında mum fitilini kontrol etmek gerekir. Fitil mum tabaksına gömüldüyse yavaşça uzatılmalı, kullanım sırasında siyahlaşıp uzadıysa da makas yardımıyla kesilmelidir. Mum tabakasının yumuşak olması, daha hızlı erimesi anlamına gelir. Bu nokta da saklama koşullarına azami özen gösterilmelidir. Serin, kuru ve güneş ışığı almayan alanlar; silindir mum tabakasının fazla yumuşamasının önüne geçer. Son olarak, kullanım sonrasında mumlar söndürülürken bir söndürücüden destek almakta yarar vardır.
Mum Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mum fitili dibinde oluşan yanma havuzunun şekli bozulmamalı ve buraya parlatıcı - yanıcı bir nesne atılmamalıdır. Mum yakılırken ortamın rüzgar ve cereyandan uzak olduğundan emin olunmalıdır. Küçük çocukların ve evcil hayvanların mumu bir oyuncak olarak görüp devirebileceği ihtimali akıldan çıkarılmamalıdır. Temiz bir alev oluşturmak ve kaliteli bir kullanıma devam etmek için, mum fitili aralıklarla kısaltılmalıdır. Mum alevine çıplak elle dokunulmamalı ve kullanım sırasında ürün bir yerden başka bir yere taşınmamalıdır. Kullanım sona erdiğinde mumu güneş ışığından uzak tutmaya özen gösterilmelidir. Aksi takdirde mum, yakılmasa dahi eriyebilir ve şekil bozukluğuna uğrayabilir.