Zen Ejderha Geri Akışlı Şelale Tütsülük Nasıl Yapıldı?
Meditasyon başta olmak üzere pek çok uygulamaya eşlik edebilen şelale tütsülükler, aşağı doğru akan dumanları sayesinde oldukça hoş bir görüntü oluşturur. Bu hoş görüntünün arkasındaysa oldukça uğraştırıcı ve uzun süren bir imalat süreci bulunur. Yurt dışında imal edilen Zen Ejderha Geri Akışlı Şelale Tütsülük, 2 kez yüksek dereceli fırınlarda pişirildiği için oldukça dayanıklı yapıdadır. Seramik ustaları; kil, su, özel seramik sırrı ve şekillendirici araçlar kullanarak ürünü hazır hale getirmektedir.
Zen Ejderha Geri Akışlı Şelale Tütsülüğün yapımı için öncelikle uygun ölçüde seramik kilinin suyla karıştırılarak hamur hale getirilmesi gerekir. Bu işlemle birlikte önce elde işlenen ürün, daha sonra şekillendirici araçlar yardımıyla istenen görünüme ulaştırılır. Zen Ejderha Geri Akışlı Şelale Tütsülük, birkaç gün boyunca serin bir alanda bekletilerek tamamen kurutulur. Kuruyan ürünlerin üzerine fırçalar yardımıyla renklendirme işlemi yapılır. Ardından ürünler pişirilmek üzere yaklaşık 1000 derece sıcaklığa sahip olan fırınlara gönderilir.
Tütsülüklerin ikinci kez fırınlanması ürünleri daha dayanıklı bir hale getirilmektedir ancak bunun için özel seramik sırlarına ihtiyaç duyulur. Sırla kaplanan ürünler yaklaşık 950 derecelik fırınlarda bir kez daha pişirildiğinde daha parlak bir görünüme de ulaşır. Ayrıca ürünün sırla kaplanmış olması boyanın daha uzun ömürlü bir hale gelmesine, ürünün kararmamasına ve renginde herhangi bir değişiklik yaşanmamasına da yardımcı olur.
Zen Ejderha Geri Akışlı Şelale Tütsülük Nasıl Kullanılır?
Geri akışlı tütsülükler, duman aşağı yönlü aktığından dolayı bir şelale görüntüsü oluşturur. Bu görünüme ulaşmak için ürünün uygun bölümüne bir adet geri akışlı tütsü yerleştirerek yakmak gerekir. Doğrudan köz oluşmadığı durumlarda tütsünün ucundaki aleve üfleyerek köz oluşturulması mümkündür. Aşağıdaki delikten akmaya başlayan tütsü dumanı, katmanlardan aşağı doğru akarak görsel bir şölen oluşturur. Şelale akışını sonlandırmak için tütsüyü söndürmek ve dumana üflemek yeterli olur.
Zen Ejderha Geri Akışlı Şelale Tütsülüğün doğru bir biçimde kullanılması için mutlaka düz yüzeylere yerleştirilmesi gerekir. Ortamda tütsü dumanını etkileyecek bir hava akımı bulunmaması oldukça önemlidir. Ayrıca devrilme gibi durumlara karşı ürünün çevresinde yanıcı materyallere yer verilmemesi ve kullanılan yüzeyi mutlaka kaymaz bir tabana sahip olması gerekir. Tütsüleme boyunca ürünün görülebilecek bir mesafede tutulması gerekse de dumanın çok yakından solunmamasına da dikkat edilmelidir.
Tütsülüklerin temizliği de kullanımı kadar oldukça basit bir biçimde yapılmaktadır. Bunun için tütsülerden kalan küllerin ve parçacıkların boşaltılması, ardından ürünün ıslak bez yardımıyla silinmesi yeterlidir. Yumuşak dokuya sahip olan bu bez zorlu lekelerin çıkmamasına neden olabilir. Bu durumlarda kimyasal içerikli ürünler ya da bulaşık makineleri kullanılmamalı, kirlenmiş tütsülükler birkaç saat boyunca su içinde bekletilmelidir. Çeşme altında durulanan ürünler kurulandıktan sonra yeniden kullanılmaya hazır hale gelmektedir.