AKİK: Yarı değerli doğal taşlar listesinde yer alan Akik, kalsedon kuvarsının bir örneğidir. Taşın adı Sicilya’daki Achates Nehri’nden gelmektedir. Sertlik derecesi göz önüne alındığında dayanıklı kabul edilebilir, en bilinen renk tonu turuncudur. Ancak doğada; beyaz, gri, mavi ve siyah olarak bulunması da mümkündür. Takı eşyası, dekoratif parça ve tespih olarak farklı şekillerde kullanılabilir. Ruhsal bakımdan rahatlamaya yardım eder, cilt hastalıklarının daha hızlı iyileşmesini sağlar, kronik ağrıların seviyesini ciddi miktarda düşürür ve gün içinde daha çok iş yapabilmek için ihtiyaç duyulan enerji desteğini verir.
Beri taşının şeffaf hali olarak tanınan, değerli bir taş türüdür. Mohs Sertlik Ölçeğine göre 7,5 – 8,0 arasında değere sahiptir. Mavi ve yeşil tonlarında bulunur, yeşil renkli örnekleri daha çok Zümrüt ile karıştırılmaktadır. Mükemmel berraklığa sahip olduğundan sahtesinden kolayca ayırt edilebilir. Taşın kelime manası, rengiyle uyumlu şekilde, deniz suyu anlamı taşımaktadır. Akuamarin vücutta oluşan ödem ve şişkinliklerin üzerine doğrudan uygulandığında iyileşme sağlamaktadır. Ayrıca Akuamarin bulunan alanlarda hava temizlendiği için nefes alışverişi rahatlar, astım ve benzeri hastalıkların yan etkisi de azalır.
Uyum taşı olarak da bilinen Amazonit; mavi, turkuaz ya da yeşil tonlarına sahip değerli bir taş türüdür. Taşın kullanım geçmişi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Yapısında; alüminyum, silisyum, oksijen ve kurşun gibi çok sayıda element yer almaktadır. Taşın rengi içeriğindeki kurşun miktarına göre değişiklik göstermektedir. Isıya karşı dayanıksız ancak diğer dış faktörler karşısında oldukça dayanımlı bir yapısı bulunur. Bu taşın kullanımı sayesinde düzensiz çalışan çakraların onarılması, insanlar arasındaki iletişimin güçlendirilmesi, zihnin boşaltılması mümkündür. Ayrıca iç mekanlarda Amazonit bulundurulmasının nazar ve benzeri kötü etkiler karşısında koruma sağladığına inanılmaktadır.
Yakutlu Zoisit olarak da isimlendirilen Anyolit, değerli doğal taş türleri arasında yer almaktadır. Temelde üç farklı taş çeşidinin bir araya gelmesiyle oluşur: Yakut, Çermakit ve Zoisit. Oldukça yüksek sertlik derecesine sahiptir, su ve çarpma gibi etkiler karşısında zarar görmez. Bu taşın faydalarından yararlanabilmek için mutla cilde temas ettirilmesi gerekir. Anyolit sayesinde; kişinin üzerinde biriken negatif enerji uzaklaşır, tembellik hissi yok edilir, kan temizlenir ve yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkışı geciktirilir. Taş, bağışıklık sistemini de desteklediği için hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
Apatit, içeriğinde yüksek oranda fosfor barındıran bir fosfat mineralidir. Yarı değerli doğal taşlar arasında yer alır ve renk tonlarıyla büyüleyici bir görsele sahiptir. Bu taşlar genelde metamorfik ve tortul kayaçların çevresinde çıkarılır. Taşın oluşumu tamamen organiktir ve hayvan kalıntılarına bağlıdır. Apatit ismi Yunancadan gelmekte olup “aldatmak” manası taşır. Klor, flor, fosfat, kalsiyum ve hidroksilden oluşur. Kırılgan yapılıdır dolayısıyla dikkatli şekilde saklanması tavsiye edilir. Taşın en bilinen faydalarını; iç görüyü desteklemek, muhakeme yeteneğini ön plana çıkarmak ve meditasyon sırasında konsantrasyon toplamak şeklinde sıralamak mümkündür.
ARAGONİT: Aragonit ismi İspanya’da yer alan özerk bir bölgeye dayanmaktadır. Taş, ağırlıklı olarak renksiz bir görünüme sahiptir. Ancak; gri, yeşil, mavi, kırmızı, beyaz ve kahverengi tonlarda bulunması da mümkündür. Sertlik derecesi düşüğe yakın olduğundan dış faktörler karşısında dayanıksız ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla ne şekilde kullanılırsa kullanılsın iyi muhafaza edilmesi gerekir. Taş, her derde deva olması sebebiyle insanlar tarafından oldukça talep görmektedir. Aragonit sayesinde; olumlu hisleri ön plana çıkarabilir, vücut ağrılarını giderebilir, cilt yaralarını iyileştirebilir, kas ve kemik sistemini güçlendirebilirsiniz.
AVENTURİN: Şansı sembolize etmek için anılan Aventrin’in diğer adı “Yıldız Taşı” şeklindedir. Kuvars ailesinin bir üyesi olan Aventurin; mavi, turuncu ve yeşil gibi farklı renk tonlarında bulunabilir. Doğrudan cilde temas ettirildiğinde sayısız şifa sağladığı bilinmektedir. Taş kullanımıyla; iştah seviyesinin bastırılması, sigara ve benzeri bağımlılıklardan kurtulmak, depresyonla mücadele etmek ve duygu durum bozukluklarının üstesinden gelmek mümkün olabilir. Safir taşına benzer biçimde şans kapılarını açtığına inanılmaktadır. Taş sayesinde sağlığınızı iyileştirebilir, aşk ve para konusunda yenilikleri üzerinize çekebilirsiniz.
AURA KUVARS: Melek olarak da isimlendirilen Aura Kuvars, adından da anlaşılabileceği üzere bir kuvars mineralidir. Renk geçişleriyle dikkat çekmeyi başaran bu taş adeta gökkuşağı gibi bir görsel oluşturmaktadır. Taş, etki bakımından oldukça güçlüdür ve tüm yaşam alanlarında kullanılmaya uygun yapıdadır. Aura Kuvars bulunan ortamda negatif enerji birikimi olmaz, kasvetli hava ve huzursuzluk hızlıca dağılır. Ayrıca bu taş sayesinde zihinsel bulanıklık giderilir, ani ve yanlış karar verme ihtimali de buna bağlı olarak yok olur. Taş, gün sonunda stresi dağıtmak ve yorgunluğu atmak için de oldukça iyi bir araçtır.
AYTAŞI: Aytaşı, ilk defa 2000 yıl önce Romalılar tarafından kullanılmıştır. Dengeleyici yönüyle tanınan bu taşın etkisi Güneş taşıyla birlikte kullanımlarda artışa geçmektedir. Taş göz alıcı yapısı sayesinde takı ve mücevher kullanımı için de uygundur. Aytaşının bulunduğu yerlerde iletişim güçlenir ve insanlar arasındaki bağlar değer kazanır. Bu taş, duygusal anlamda kullanılmak için iyi bir hediye fikridir. Aytaşı; ikili ilişkilerde uyum yakalanmasına, duygu ve düşünceler arasında denge sağlanmasına yardımcı olur. Taşın hafızasında negatif enerji birikmesini engellemek için düzenli biçimde bakım yapılması tavsiye edilir.
BİZMUT: Bizmut, kristal yapılı bir doğal taş çeşididir. Yaşam döngüsünde iyileştirici olarak rol üstlenen bu taş ışığı yansıtma özelliğine sahiptir. Bu özellik Bizmut yüzeyinde bulunan oksit tabaka sayesinde ortaya çıkmaktadır. Bizmut taşının kozmetikten ilaç sektörüne kadar pek çok kullanım bulunur. Taş, kişinin yalnızlık hissini yok eder ve gelecek korkusunu ortadan kaldırır. Duygusal ve fiziksel sıkıntıların aşılmasına yardım eder, vücut sistemlerinin daha dengeli ve sağlıklı çalışmasına destek olur. Bu taşın özellikle küçük yaş grubundaki çocuklarda ateş düşürmeye yardımcı olduğu da bilinmektedir.
BRONZİT: Bronzit çok sayıda element içermesiyle maden grubuna ait bir doğal taş çeşididir. Adına uygun biçimde bronz renk tonlarındadır ancak kahverengi pırıltılar da içerir. Mohs Sertlik Ölçeğine göre 5,0 – 5,5 arasında puana sahiptir. Bu yönüyle bakım ve temizliği sırasında doğrudan su ve toprak kullanımı tavsiye edilmez. Bronzit içerisinde yer alan demir elementi kullanıcının daha zinde hissetmesini sağlar, yorgunluğu ortadan kaldırır. Diğer şifalı taşlarla birlikte kullanıldığında enerjisi artırılabilir. Meditasyon ve yoga seansları sırasında iç huzura yönlendirir ve özgüven duygusunu da artırır.
ÇİLEK KUVARS: Çilek Kuvars, adından da anlaşılabileceği gibi kuvars ailesinin güçlü bir üyesidir. Halk arasında “İç Sevgi Taşı” olarak da nitelendirilir ve genelde sevgi bağlarını güçlendirmek maksadıyla kullanılır. Renk tonları sebebiyle Pembe Kuvars ile karıştırılmasına rağmen bu taşın rengi ahududuya yakındır. Taşın rengi içeriğinde yer alan geotit ve demir oksit kaynaklıdır. Tüm çakralarla uyumlu çalıştığı için maddi ve manevi pek çok sıkıntıya çözüm önerisi olabilir. Sertlik bakımından yüksek bir puana sahip olduğundan su ve toprak da dahil tüm bakım tavsiyelerini denemeye uygundur.
ÇİŞTOLİT: Çiştolit, yapısına uygun olarak “haç biçiminde” anlamı taşımaktadır. Taş, içerisinde doğal oluşumunda yer alan siyah renkli bir haç barındırmaktadır. Bu taşın temel rengi koyu kahve tonlarındadır. Bazı özel bölgelerde yeşil haça sahip siyah taşlarla karşılaşılması da mümkündür. Taş, metafizik bakımdan güçlü etkilere sahiptir. Uzun yıllardır insanlar tarafından ilgi gören bu taş, ruhani bakımdan yeteneklerin fark edilmesine ve yaşamın sırlarını anlamaya yardımcı olur. Ayrıca duygu, düşünceler ve insanlar arasında denge bulunmasını sağlar.
DUMANLI KUVARS: Binlerce yıllık oluşum sürecinden sonra kullanılabilen Dumanlı Kuvars, sık rastlanılan bir mineral örneğidir. Doğanın bir hediyesi olarak görülebilecek bu taşın; kahverengi, siyah ve gri örnekleriyle karşılaşılması mümkündür. Dumanlı Kuvars, diğer kuvars mineralleriyle kullanıldığında etkisini artırır. Taşın kullanımıyla; huzur ve neşe gibi duygular çekilebilir, kızgınlık ve öfke gibi hisler uzaklaştırılabilir, kramplar giderilebilir, genel sağlık durumu iyileştirilebilir. Taş, kuvars türü olduğundan; tütsü, mum ışığı, su, toprak, tuz lambası ve diğer bakım önerilerinin tümünün uygulanması açısından elverişlidir.
FLORİT: Göz alıcı renkleri sebebiyle her türlü şekilde kullanılabilen Florit, camsı bir taş türüdür. Gökkuşağına benzeyen canlı renklere sahiptir, özellikle takı ürünü olarak kullanıldığında oldukça şık durabilir. İçerisinde kalsiyum ve flor olmak üzere iki temel bileşen yer almaktadır. İngiltere ve Almanya’da çıkarılan Florit yatakları başta yatay, ardından dikey biçimdedir. Düşüncelerinizin bulanıklaştığını ve karar verme noktasında zorluk çektiğinizi hissederseniz Florit taşına başvurabilirsiniz. Taş; ortam enerjisini yükseltme, konsantrasyonu artırma, sezgileri ön plana çıkarma, kronik baş ağrılarını hafifletme ve uykuya dalmayı kolaylaştırma noktalarında oldukça etkilidir.
FUKSİT: 19. yüzyılda keşfedilen Fuksit, yeşil – mavi tonlarında Muskovit Mika mineralidir. Bu taş ışıkla temas ettiğinde göz alıcı ışıltı yayması sebebiyle sevilerek kullanılmaktadır. Dünyanın her yerinde rastlanabilmesine rağmen en güzel örneklerinin Brezilya’da çıkarıldığı bilinir. Taş, fiziki güzelliğinin yanı sıra fiziki ve psikolojik bakımdan da tam bir şifa kaynağıdır. Vücutta biriken toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlar, güneş yanığının iyileştirilmesinde rol üstlenir, ikili ilişkilerde çatışmaları engeller, takım çalışmasını destekler ve kişinin zaman yönetimi konusunda ustalaşmasını sağlar.
GÜNEŞ TAŞI: Yaşama bağlılığın azaldığının hissedilmesi durumunda Güneş Taşı iyi bir yol arkadaşı olabilir. Altın ve turuncu rengin karışımından oluşan bir tona sahiptir. Taşın yarı saydam ya da opak halde bulunması mümkündür. İçeriğinde; kalsiyum, sodyum, alüminyum ve silikat yer alır. Sertlik derecesi 6,0 – 6,5 arasında olduğundan dayanımlı kabul edilebilir. Ancak her ihtimale karşı sivri uçlu nesnelerden uzak tutulmalıdır. Bu taş uykusuzlukla mücadele için iyi bir destektir. Taşın bulunduğu ortamda uyuyan kişi; uykuya daha rahat dalar, sabah dinlenmiş uyanır ve kabus görme sıklığı da azalır.
HAVLİT: Nispeten yakın dönemde bulunup kullanılmaya başlayan Havlit, iç yapısı ve iyileştirici yönüyle sevilerek kullanılmaktadır. Sertlik derecesi 3,5 oluğundan narin ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla bu taş ne şekilde kullanılırsa kullanılsın; çizilmeye karşı korunaklı bir alanda su ve topraktan uzakta bulundurulmalıdır. Doğal hali beyaz ve gri tonlarda olup iç yapısı gözeneklidir. Modern tıp için de başvurulan Havlit özellikle fizik tedavi öncesinde vücut ısınının düzenlenmesi için kullanılır. Taş, kalp ve damar sistemi rahatsızlıklarına yaalanma riskini de ciddi biçimde düşürmektedir.
HEMATİT: Hematit, doğada oldukça nadir bulunan bir kristal çeşididir. Elde tutulduğunda ya da uzaktan bakıldığında oldukça sağlam görünen bu taş aslında şaşırtıcı derecede kırılgandır. Kan ile ilgili rahatsızlıkların iyileştirilmesinde rol üstlenen Hematit, içeriğinde bolca demir oksit barındırır. Taşın metalik renk tonlarının sebebi de demir oksittir. Hematit taşının faydaları; kan dolaşımının hızlanması, saçların daha sağlım yapıya kavuşması, hafızanın güçlenmesi, unutkanlığın önüne geçilmesi, kararsızlık noktasında daha emin olunması, stresin giderilmesi ve daha neşeli hissedilmesi şeklinde sıralanabilir.
HEMATOİD: Hematoid, yarı değerli doğal taşlar listesinde yer alan bir kuvars mineralidir. Beyaz ve turuncu tonlarıyla ön plana çıkan taşın sertlik derecesi yüksek kabul edilebilir. Yani, bir defa alınan Hematoid, uzun ömürlü kullanım açısından elverişlidir. Taş, uzun süreli huzursuzluğun aşılmasına ve ortamda biriken negatif enerjinin uzaklaştırılmasına destek verir. Yarı saydam, opak veya parlak şekilde işlenebilen Hematoid iç mekanda kütle olarak da kullanılabilir. Taş, aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur, baş edilemeyen iştah ve yeme arzusu da bir miktar bastırılabilir.
İNCİ: İnci, midye ve istiridye gibi deniz canlılarının kabuklarının içinde oluşan bir taş türüdür. Denize kıyısı olan tüm bölgelerde çıkarılabilen İnci’nin oluşması için ortalama beş yıllık bir zaman dilimine ihtiyaç duyulur. Taşın oluştuğu istiridye ne kadar büyükse oluşan İnci de o kadar büyük olmaktadır. İnsanların karşı tarafa verdiği değeri göstermek için tercih ettiği bu taşın faydaları da oldukça fazladır. İnci sayesinde; cilt rahatsızlıklarının yan etkisi hafifletilebilir, anne sütü artırılabilir, akciğer sağlığı desteklenebilir. Ayrıca kişinin sanatsal yetenekleri de ön plana çıkar.
JASPER: Jasper, kalsedonun bir alt çeşididir. Farklı doku ve desenleriyle genelde takı eşyası olarak kullanılmaktadır. Desenlerde nadirlik seviyesi arttıkça Jasper taşının fiyatının yükseldiği görülmektedir. Taş, orta sertlik derecesine sahiptir; çabuk zarar görmese de özellikle temizlik esnasında taşa hassas davranılmalıdır. Jasper taşının vücuttaki ilk şifa yeri karaciğer ve dalaktır. Taşın; vücuttaki kanı toksinlerden temizlediği, eril ve dişil enerjiyi artırdığı, bereketi çektiği, çakraların onarılmasını sağladığı, yenilikler için gerekli cesareti açığa çıkardığı ve özgüveni desteklediği de bilinmektedir.
KALSEDON: Kaya oluklarında oluşan Kalsedon, kendi içinde farklı türleri bulunan bir kuvars örneğidir. Genellikle mumsu yapıya sahiptir ve bu yönüyle diğer taşlardan kolayca ayıt edilebilir. Kahverengi, sarı, gri ve yeşil en sık rastlanan renk tonlarıdır. Bu taşların en bilindik alt türü Akik olarak gösterilebilir. Kalsedon; kişinin maneviyatını güçlendirir, uyku sorunlarıyla mücadele etmesine yardım eder ve iş verimine pozitif katkı sağlar. Kalsedonun taşıdığı renk ve desenlere bakılarak taşlara; Jasper, Oniks, Japsis ve farklı isimler de verilebilmektedir. Mohs Sertlik Ölçeğine göre 7,0 puana sahip olduğundan temizliğinde su ve toprak kullanılabilir.
KALSİT: Kalsit içeriğince bolca karbonat bulunan bir mineral çeşididir. Ele alındığında camsı bir hissiyat uyandırır, renksizdir ve saydam yapılıdır. Sertlik derecesi düşük olduğundan düşme, çizilme ya da aşınmaya karşı korunaklı bir bölgede saklanması gerekir. Oldukça yaygın şekilde bulunabildiğinden fiyat olarak yüksek değerlere ulaşmaz. Rengine göre farklı etkilere sahip olsa da Kalsit’in bilinen faydaları; İletişimi kuvvetlendirmesi, hastalıkların iyileşme süresini kısaltması, ekim yapılan toprağın verimini artırması, kemikleri güçlendirmesi ve pozitif enerji akışı sağlaması şeklinde sıralanabilir.
KANTAŞI: Heliotrope olarak da tanınan Kantaşı, üzerinde kana benzeyen lekeler barındırdığı için bu isimle anılmaktadır. Genelde mavi ve yeşil alt tonlara sahiptir. Çok eski zamanlardan bu yana kanamayı durdurmak amaçlı kullanılır. Ancak taşın faydalarını bununla sınırlandırmak mümkün değildir. Kantaşının en bilinen etkileri: Bereket ve bolluk taşıması sezgisel yeteneği geliştirmesi, ikili ilişkilerde uyum sağlaması, enerji akışını dengelemesi, kafa karışıklığını gidermesi, sinirli ruh halini gidermesi ve zorluklar karşısında sabır vermesi.
KAPLAN GÖZÜ: Kaplan Gözü, şifalanmak amacıyla kullanılan bir kuvars mineralidir. Genelde kahverengi renk tonlarına sahiptir ve pamuksu yapıdadır. Kullanımı antik çağlara kadar uzanan bu taş bağımsızlığın ve özgürlüğün simgesi olarak kabul edilir. Kuvarsın diğer çeşitleri gibi Mohs Sertlik Derecesi yüksektir. Dolayısıyla sağlam yapılıdır ve dış etkiler karşısında kolay zarar görmez. Bu taş, kişinin olumla anılara odaklanmasını sağlayarak genel duygu durumunu destekler. Olaylar karşısında daha mantıklı ve yaratıcı çözümlere yönelmeye destek verir. Gün içerisinde biriken stres ve baskının da Kaplan Gözü taşıyarak kontrol altında tutulması mümkündür.
KEDİ GÖZÜ: Kedi Gözü, kuvars mineralinin örneklerinden biridir. Yalnız bu taş, kristal yapısındaki farklılık sebebiyle diğerlerinden ayrılır. Kahverengi tonlardaki taşın içerisinde yatay ve dikey açıya sahip lifler yer almaktadır. Bu lifler sayesinde taş, özellikle ışık altında, kedi gözüne benzer biçimde parıldar. Orijinal Kedi Gözü oldukça nadirdir ve değerli sayılır. Dolayısıyla bu taş satın alınmadan önce sahte olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kedi Gözü, negatif enerjiyi uzaklaştırmak ve ortamın havasını değiştirmek konusunda ustadır. Göz sağlığı üzerinde iyileştirici etkisi bulunur ve özellikle gece görüşünü de güçlendirir.
KEHRİBAR: Kehribar, özel bir ağaç reçinesinin fosilleşmesiyle oluşan bir taş türüdür. Bu taşın ismi söylendiği zaman akıllara ilk olarak tespih çeşitleri gelmesine rağmen Kehribar’ın doğal kütle ya da takı parçası şeklinde kullanılması da mümkündür. Sarı ve kızıl arasında farklı tonlar taşıyabilen Kehribar, kırılgan ve saydam yapıya sahiptir. Bazı özel türlerinin içerisinde böcek ve çiçek gibi kalıntılarla karşılaşılması da mümkündür. Bu tip taşların fiyatı da bir hayli artmaktadır. Taş, sağlık açısından türlü şifaları da beraberinde getirir. Kehribar sayesinde; migren atakları atlatılabilir, depresyon iyileştirilebilir, bronşit hafifletilebilir.
KRİSTAL KUVARS: Kristal Kuvars, yerkürenin onda birini kaplayan bir kuvars mineralidir. Renksiz, camsı yapısının yanında süt tonunda ve damarlı örnekleriyle de karşılaşılması mümkündür. İlk çağlardan günümüze uzanan uzun yolculuk boyunca türlü amaçlarla kullanılmıştır. Bu taşın doğanın gücünü temsil ettiği kabul edilir. Kristal Kuvars sayesinde duygusal durum dengelenir ve kişinin çevresinde negatiflik oluşturan ne varsa dağılıp gider. Ayrıca, sindirim ve dolaşım sistemi organlarını onarıcı özelliğe sahiptir. Bu sistemlerde oluşan tüm aksaklıklar Kristal Kuvars sayesinde hızlıca iyileşme yönelimine girer.
KRİZOKOL: Mavi ve cam göbeği tonlarına sahip Krizokol, çok eskiden beri kullanılan bir taş türüdür. Yunancadan dilimize çevrildiğinde taşın manası “altın ve yapıştırıcı” anlamına gelmektedir. Bu taş türünün sertlik dereci, içeriğinde yer alan minerallere göre düşükten yükseğe doğru değişim göstermektedir. Genelde lacivert tondaki örnekleri çok yumuşak yapılıdır. Krizokol taşıyan kişinin yaşam enerjisi yükselir, daha canlı ve pozitif hissetmeye başlar. Bu sayede gün içinde yapılan her türlü işten daha fazla verim alınabilmesi mümkün olur. Ayrıca taşın üreme sisteminde yer alan organ sağlığına olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir.
KRİZOPRAS: Değerli doğal taşlar arasında yer alan Krizopras, aslında bir Kalsedon çeşididir. İçeriğinde eser miktarda nikel yer almasına karşın, bu element dolayısıyla yeşil renk tonları taşır. Krizopras taşının renk skalasını elma yeşili ve koyu yeşil yelpazesinde hayal etmek mümkündür. Bu taş, duygusal ilişkilerde bağlılığı güçlendirir ve sevgi sözcüklerinin dilden daha kolay dökülmesini sağlar. Krizopras bulunan ortamda nefret ve bencillik gibi negatif duyguların bastırılması kolaylaşır. Vitamin emilimini artırdığı için de bağışıklık sistemini destekler, ciltte oluşan yara ve lekelerin daha çabuk iyileşmesini sağlar.
KUNZİT: Lila ve eflatun gibi yumuşak tonlar içeren Kunzit taşı bir yüzyıl önce keşfedilmiştir. Silikat grubunun bir üyesi olan bu taş, lityum ve alüminyum açısından zengindir. Kunzit, güneş ışığı karşısında solma eğilimi gösterir. Dolayısıyla uygun koşullarda muhafaza edildiğinden emin olunmalıdır. Kunzit; stres, kaygı, öfke ve endişe gibi negatif duygu durumlarıyla mücadeleyi kolaylaştırır. Taşın yüksek enerjisi sayesinde özgüven artar ve öz farkındalık desteklenir. Bu sayede kullanıcının gerçek hislerinin ve isteklerinin farkına varması kolaylaşır. Taş, yaşlanma belirtilerini geciktirmek konusunda da oldukça işe yarar.
KYANİT: Koruyucu amaçlı kullanılan Kyanit, geniş renk yelpazesiyle dikkat çekmeyi başaran bir doğal taş türüdür. Genelde şeffaf yapılıdır ve Mohs Sertlik Cetveline göre puanı 4,5 – 6,5 arasında değişmektedir. Ürün çok narin kabul edilmese de bakım ve temizlik yapılırken taşa hassas davranılmalıdır. Kyanit taşının başlıca etkilerini; pozitif düşünceyi desteklemek, nazar ve kötü göze karşı koruyucu olmak, çakraların çalışma sistemini onarmak, ruhsal bakımdan iyi hissetmek ve iç huzuru yakalamak şeklinde sıralamak mümkündür. Tüm bu etkilerden anlaşılacağı üzere Kyanit, iyi bir yoga ve meditasyon aracı olarak da rol üstlenebilir.
LABRADORİT: Labradorit, kayaç oluşumunu destekleyen fosillerin birleşiminden meydana gelen bir kristal çeşididir. Siyah, kırmızı, turuncu ve yeşil başta olmak üzere taşın birbirinden farklı renk tonlarıyla karşılaşılması mümkündür. Bazı bölgelerde bu taşa “Yıldızların Tapınağı” dendiği de görülebilir. Mohs Sertlik Derecesi 6,0 – 6,5 arasında olduğundan orta – yüksek dayanımlı olarak kabul edilebilir. Bu taşın kullanımı göz sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Özellikle soğuk aylarda grip ve benzeri hastalıklara yakalanma riskini düşürür, geçmişe saplanıp kalmayı engeller. Zor dönemlerde dahi sakin kalmaya destek olur ve sabrı geliştirir.
LAL / GARNET: Hayalperestlerin taşı olan Lal, merhamet ve adalet gibi olumlu duyguların açığa çıkmasına destek olarak ortamdaki huzur seviyesini doğrudan etkiler. Kullanımının milattan önceye kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Erkek ve dişi olmak üzere iki türü bulunan taşın rengi de cinsine göre koyu ve açık kırmızı arasında gidip gelmektedir. Taş, can alıcı renkleriyle takı olarak kullanılmaya son derece uygundur. Lal taşı, diğer adıyla Garnet, sıradanmış gibi görünen pek çok büyük problemi giderebilir. Taş sayesinde; unutkanlıktan kurtulabilir, fiziksel gücünüzü artırabilir ve hormonal dengeye ulaşabilirsiniz.
LAPİS LAZULİ: Eski çağlardan bu yana süs amaçlı kullanılan Lapis Lazuli, faydaları sebebiyle günümüzde de popülaritesini sürdürmektedir. Genelde mavi, lacivert ve mor tonlarında bulunur. Taş üzerindeki sarı geçişlerle dikkat çekmeyi başarır. Bu doğal taşın içeriğini oluşturan temel bileşen lazurittir. Taş sayesinde fiziksel güç sağlanabilir, el becerisi geliştirilebilir, mantık dışı düşünceler bastırılır ve kararlılık ön plana çıkarılabilir. Taş, özellikle küçük yaş grubundaki çocukları kabus ve benzeri korkulardan korumak için de bire birdir. Sertlik derecesi düşünüldüğünde bu taşın su ya da toprakla temizlenmemesi tavsiye edilmektedir.
LAV TAŞI: Volkanik alanlarda oluşan Lav taşı, sünger gibi delikli ve boşluklu bir görünüme sahiptir. Mangal taşı olarak anıldığı bölgeler de bulunur. Isıya karşı ekstrem bir dayanıklılığı olduğundan dolayı diğer doğal taşlardan daha farklı özelliklere sahiptir. Yarı değerli taşlar kategorisinde yer alan Lav taşının renkleriyse çoğunlukla gridir. Mineral açısından zengin olduğu için vücudu gençleştirmek ve güzelleştirmek için kullanılabilir. Ayrıca ruhsal olgunlaşma dönemlerinde kişinin daha az zorlanmasına yardım eder. İnsan ilişkilerini güçlendirmek ve enerji dengelemek için de tercih edilebilmektedir. Taşın temizliğindeyse yıkama ve suda bekletme gibi işlemler uygulanabilir.
LEPİDOLİT: Mohs sertlik değeri 2 – 4,5 arasında değişen Lepidolit taşı, adını Yunancada ölçek anlamına gelen bir sözcükten almıştır. Bundan dolayı kendisine dengeleyici taş ismi de verilmektedir. Çoğunlukla yarı saydam şekilde bulunan bu şifalı taş içerisinde bol miktarda lityum bulundurur. Silikatlar sınıfındadır ve leylak tonlarında oluşmaktadır. 1970’li yıllarda keşfedildiği içinde çok popüler bir yarı değerli taş değildir. Ancak aksesuarlarda kullanıldığı gibi meditasyon vb. uygulamalarda da kendine yer bulabilir. Ürün sayesinde hem duyguları hem enerjiyi dengelemek hem de yaşama kolayca adapte olabilmek mümkündür.
LİMON KUVARS: İyilik ve pozitif enerji taşı gibi isimlere sahip olan Limon Kuvars, sarı renk tonlarında oluşan bir Kuvars taşıdır. Sarı Kuvars’tan ve Sitrin’den ayrılmasının ana nedeni taşın kendine has bir sarı tonuna sahip olmasıdır, yalnızca tek bir renkte bulunabildiği için nadirdir. Ancak yapay yollarla da elde edilebilmesi mümkündür. Kristalli yapısı dolayısıyla şık bir görünümü olduğundan dolayı her alanda tercih edilebilir. Hem aksesuar hem doğal kütle halinde kullanılarak taşın faydalı titreşimlerinden yardım alınabilir. Ayrıca dikkat toplamak ve daha az hata yapmak için Limon Kuvars taşına başvurulabilir.
LODOLİT: Kişinin ne istediğini bilmesi, hayatını şekillendirmesi ve doğru kararlar vermesi açısından oldukça önemlidir. Lodolit taşı da bireyin arzularını fark etmesini sağladığı için arzu taşı olarak anılmaktadır. Çoğunlukla şeffaf bir görünümü olsa da kahverengi, kiremit ya da gri gibi renklerde oluşabilmesi mümkündür. Kuvars taşının içine farklı taşların ya da materyallerin karışmasıyla birlikte var olur. Düzenli şekilde kullanılırsa sahibinin enerjisine göre fayda edecek ve kişiyle tamamen uyumlu hale gelecektir. Ancak taşın enerjisini temizlenmeden kullanmamaya özen gösterilmelidir.
MALAKİT: Binlerce yıldır insan yaşamında yer edinmiş olan Malakit, yeşil renklerden oluşan opak bir yarı değerli taştır. Üzerinde beyaz çizgilere yer vermektedir ve oldukça parlak bir görünüme sahiptir. Mücevherlerde ve süslemelerde kullanıldığından dolayı kendisine her alanda başvurulabilmesi mümkündür. Eski dönemlerdeyse özellikle mide rahatsızlıkları için kullanılan bir taş çeşididir. Günümüzdeyse daha çok taşın titreşimi kullanılarak meditasyon, yoga, ritüel gibi uygulamalar yapılmakta ve çakralar dengelenmektedir. Ancak fiziksel olarak hastalıkların iyileşmesini hızlandırmak ya da oluşmasını engellemek için de kullanılması mümkündür.
MAVİ KUVARS: Nadir bulunan doğal taşlardan biri olan Mavi Kuvars taşının pek çok alt çeşidi bulunmaktadır. Renkleri griden koyu maviye doğru değişim gösterebilmektedir. Özellikle dengeleyici yapısı sayesinde enerji çalışmalarında bulunmaktadır. Canlılık, özgürlük ve cesaret gibi duyguları yaşattığı içinse kişinin kendine ait bir alan oluşturmasına yardım eder. Duyguların aşırıya kaçmasını engellerken hissizlik, halsizlik ve yorgunluk gibi durumlara iyi gelir. Üstelik kişinin kalp yaralarını sarmasına ve eskisinden daha güçlü hissetmesine yardımcı olur. Bu sayede zorluklarla mücadele etmeyi kolaylaştırır.
MERCAN: Mercan, aslında uzun bir süre canlı olarak kaldığı için organik bir taş türüdür. Beyaz, kırmızı, turuncu, pembe gibi renklerin her tonunda bulunabilmektedir. Opak bir yapıdadır ve genellikle mattır. Tüm sıcak ve sığ denizlerde oluşabildiğinden dolayı yaygın şekilde bulunmaktadır. Zaman içinde sertleşerek taş yapısını kazandığı için doğal bir üründür. İçerisindeyse yalnızca kalsiyum bulunmaktadır. Mohs sertliği düşüktür, bu nedenle dikkatli şekilde kullanılmalıdır. Ancak hem ruhsal hem fiziksel olarak yenilenmeye yardımcı olur. Kemik gelişimini olumlu şekilde desteklerken depresyona girmeyi engeller.
NECEF: Dağ Kristali ya da Necef olarak bilinen bu taş, şeffaf yapılı bir kuvars kristalidir. Camsı bir parlaklığı bulunmakta ve genellikle buza benzetilmektedir. İçinde dalgalı bir görüntü olmasının nedeniyse taşın içinde su ya da havanın bulunmasıdır. Kristal Kuvars taşıyla arasındaki en önemli fark da bu boşluklu yapıdır. Sonsuz şans taşı olarak anılan bu ürün, insanların her işini kolaylaştırma özelliğine sahiptir. Huzur ve ferahlık verdiğinden dolayı iç sıkıntılarını sonlandırır. Yaşanan kötü olaylardan ders çıkarmayı sağlarken kişiyi hem maddi hem manevi olarak koruyarak güvende hissettirir.
OBSİDYEN: Obsidyen doğal taşının rengi siyahtır ve diğer adı volkan camıdır. Bu isimden anlaşılacağı gibi oluşumu tamamen volkanik olaylara bağlıdır. Yanardağdaki lavların soğumasıyla var olduğu için tamamen doğal bir yapısı bulunmaktadır. Dayanıklılığı nedeniyle ok uçlarında kullanılan bu taş, enerji çalışmalarında da önemli bir yer tutmaktadır. Dostlukları sonlandırdığı düşünülse de aslında kişiyi kendisine zarar veren insanlardan uzaklaştırmakta ve pek çok ihanetin önüne geçmektedir. Sadece süs eşyası olarak kullanılabileceği gibi titreşimlerinden faydalanmak, ağrıları dindirmek ve ruhu iyileştirmek için de tercih edilebilmektedir.
ONİKS: Popüler doğal taşlardan biri olan Oniks taşı Damarlı Akik olarak da bilinmektedir. Çok küçük kristallerden oluşmaktadır ve neredeyse her renkte bulunabilmesi mümkündür. Ancak Akik taşı değildir, yalnızca Akik taşlarına benzetilmekte ve çok karıştırılmaktadır. Fiziksel olarak güçlenmeye yardımcı olan bu taş dünya genelinde çıkarılabilmektedir. Yaygın olmasına rağmen her çeşidi, özellikle renkli olanları kolay biçimde bulunamamaktadır. Geçmiş dönemlerde hastalıklı bölgelerde bekletilerek şifa vermesi için kullanılmıştır. Günümüzde daha çok bir enerji taşı olarak tercih edilmekte ve aksesuar olarak vücutta taşınmaktadır.
OPAL: Bir çeşit silikat minerali olan Opal taşı, yeraltındaki suların hareketleriyle var olmaktadır. Yağlı ve camsı bir görünüme sahip olmasının yanında, içinde küçük ve ışıltılı parçaları bulunmaktadır. Gökkuşağına benzer renk tonları olduğu için kendisine gökkuşağı taşı adı da verilmiştir. Geçmişte zehirler için kullanıldığından dolayı panzehir taşı olarak bilinir. Orta sertlikte olan bu taş ışığa ve ısıya duyarlı olduğu içinse renk değiştirebilmektedir. Bu nedenle diğer taşlara göre daha hassas şekilde etki göstermektedir. Kişinin duygu durumuna göre heyecan veya sakinlik kazandırabilmesi mümkündür. Şifalı olduğu içinse fiziksel hastalıklarda kullanılabilmektedir.
PEMBE KUVARS: Pembe Kuvars, adıyla aynı tonlardaki renklerde bulunan yaygın bir kuvars mineralidir. Eski dönemlerde mühür olarak kullanılan bu taş, günümüzde ağırlıklı olarak şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Taş, mutluluk, sevgi ve aşk gibi ifadeleri sembolize eder. Erkek ve dişi olmak üzere iki farklı türü bulunur. Taşın cinsiyetine göre, fayda ve etkileri de şekillenmektedir. Dişi kuvars daha donuktur ve kronik ağrıların hafifletilmesine yardımcı olur. Erkek kuvars, dişiye göre daha gösterişli olup genelde enerji temizliği için kullanılabilir.
PİRİT: Pirit, nadirlik bakımından yaygın kabul edilen bir sülfat mineralidir. İçeriğinde temel bileşen olarak demir barındırdığı için rengi altın sarısı şeklidedir. Genellikle kırılgan yapıya sahiptir ancak kolay işlenemez. Kullanımı oldukça eski dönemlere uzanan bu taş, sevgi ve umut gibi pozitif kavramları sembolize etmektedir. Taş; negatif enerji temizliğine yardım eder, fiziki bakımdan daha güçlü bir bünyeye sahip olmayı destekler, çakralarda oluşan düzensizlikleri giderir, kandaki oksijen miktarını artırarak cildin daha genç görünmesine olanak tanır. Pirit taşı bu yönüyle alternatif bir şifa kaynağı olarak kabul edilir.
PRİNAYT: Prinayt taşının adı, kendisini keşfeden Hollandalı kimseye dayanmaktadır. Taşın oluşumunda ağırlıklı olarak magmatik hareketler etki göstermektedir. Gevrek içyapısından dolayı kolayca kırılma eğilimi gösterir. Temelde sarı ve yeşil renk tonlarına sahiptir, bunların üzerinde siyah renkli gölgeler de gözlenebilir. Taş sezgisel yeteneğin gelişmesi konusunda etkilidir. Nazar ve benzeri olumsuz etkiler karşısında görünmez bir koruma duvarı oluşturur. Kişinin kendini olduğu gibi kabullenmesini ve yaşama bağlanmasını sağlar. Omurga sistemini destekler, daha kaliteli nefes alışverişine imkan tanır. Kalp çakrasının düzensiz çalışması durumunda görülen negatiflikleri ortadan kaldırır.
RODONİT: Rodonit, pembe tonlarda ve üzerinde siyah damarlara sahip doğal bir taş türüdür. Taşın ismi Yunancada gül anlamına gelmektedir. Genelde opak olmasına rağmen saydam halde bulunan nadir örnekleriyle karşılaşmak da mümkündür. Taş, manganez bakımından zengin kayaçlarda meydana gelir. Rodonit; geçmişe duyulan özlemden kurtulmayı sağlar, öğrenme kabiliyetini artırır, kabus görme sıklığını azaltır, kalp çakrasını harekete geçirdiğinden sevgiyi çekmeye yarar. Ayrıca taşın enerjisi sayesinde duygusal ve mantıksal açıdan bir dengeye ulaşılması da mümkün olur.
RUTİL KUVARS: Rutil Kuvars, içerisinde yer alan çizgilerle aynı ailede yer alan diğer üyelerden ayrılan bir kuvars mineralidir. Dünyanın her yerinden çıkarılabildiği için kullanımı da oldukça yaygındır. Oldukça yüksek enerjisi vardır; kahverengi, gri, sarı ve mor gibi birbirinden oldukça farklı renklerde rastlanabilir. Bu taşın en bilinen etkisi aşk yaşamını canlandırması ve yaşama bağlılığı güçlendirmesidir. Taş sayesinde aşırı yorgunluktan kurtulabilir, kronik hastalıklarla savaşabilir, hücre yenilenmesini destekleyebilir, gün içindeki enerji durumunuzu ayarlayabilir ve cinsel isteksizliğin önüne geçebilirsiniz.
SEDEF: Sedef taşı, İnci’ye benzer şekilde bazı kabuklu deniz canlılarının iç kısmında oluşur. Gökkuşağına benzer şekilde renkli ve parıltılıdır. Bu taş, fosilleşme etkisiyle karada da oluşabilir. Setlik derecesi bakımından düşük bir değere sahip olduğundan zarar görmeye meyillidir. Kullanımı antik çağlara kadar uzanır ve yaşamın her alanında şans kapılarını açtığına inanılır. Sedef, kronik hastalıklar üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Zihinsel karmaşayı uzaklaştırır, odaklanma sağlayarak ve sakin kalmayı destekleyerek özellikle sunum ve sınavlarda başarıya ulaşmayı kolaylaştırır.
SELENİT: “Temizleyici” olarak da anılan Selenit taşı hem diğer doğal taşları hem de enerji ve aurayı temizleyebilme potansiyeline sahiptir. Bu taş içerisinde negatif enerji birikmediğinden, ürünlere bakım yapılmasına da gerek yoktur. Taşın adı Yunan mitolojisinde yer alan bir tanrıçaya dayanır. Özel bir mineral çeşidi olan Selenit, sağladığı faydalar bakımından oldukça güçlü kabul edilir. Selenit taşıyan kişiler karar verme noktasında daha akılcı bir yol izlerler. Bu sayede akıl danışılan kimseler olurlar ve iş yaşamında ön plana çıkmaları kolaylaşır. Taş, aşkta şanssız hisseden kişiler için de yol arkadaşıdır. Cilt lekeleri ve yaraların iyileşme süresini de gözle görülebilir biçimde düşürür.
SELESTİT: Selestin olarak da tanınan Selestit taşı, stronsiyum sülfat mineraline sahip bir doğal taş türüdür, Renk skalası açık mavi ve gri arasında gidip gelmektedir. Mohs Sertlik Derecesi 3,0 – 3,5 arasında bir puana sahiptir, nispeten yumuşak olarak kabul edilebilir. Taş; vücuttan zararlı toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlar, sindirim sistemi rahatsızlıklarını hafifletir, toksik ilişkilerden kurtulmanın yolunu açar. Gün sonunda yorgunluğun atılmasına ve kafa dağıtmaya yardımcıdır; şefkat, merhamet ve benzeri iyi duyguların açığa çıkmasını destekler.
SEPTERYAN: Ejderha taşı veya Septeryan olarak bilinen bu doğal taş genellikle yumurta şeklinde oluşur. Elips ya da yuvarlak biçimde, farklı renklerde ve camsı parlaklıktadır. İçerisinde bol miktarda kil ve kalsite yer vermektedir. Üzerindeki çatlaklar ve kırıklar taşın doğallığını yansıtırken renk tonları genellikle sarı, kahverengi ve gri şeklindedir. Septeryan taşı genellikle güç kazanmak, makam ve mevki sahibi olmak, terfi almak gibi etkiler gösterir. Ayrıca ruhun rahatlamasına, insanların birbiriyle daha sağlıklı iletişimler kurmasına ve zorlukların üstesinden gelinmesine yardımcı olur.
SERPANTİN: Yılan derisine benzer bir görünümü olduğundan dolayı Serpantin taşının diğer adı yılan taşıdır. Bu doğal taş, yaklaşık 20 farklı biçimde oluşabilmektedir. İlgi çekici görünümü dolayısıyla aksesuarlarda sıklıkla yer edinse de genellikle doğal taş kütle olarak kullanılmaktadır. Enerji üzerindeki hakimiyeti sayesinde meditasyon gibi uygulamalarda tercih edilebilmektedir. Sağlığı tehdit eden herhangi bir olumsuz özellikleri olmadığı gibi hastalıkların iyileştirilmesini de destekler. Ayrıca gerginlikten ve stresten arındırarak uyumayı kolaylaştırır. Kalp ritmini ve kan dolaşımını düzenleyerek bedene canlılık katar, yorgunluğu önemli ölçüde azaltır.
SİTRİN: En popüler doğal taşlardan biri para taşı olarak da bilinen Sitrin’dir. Sitrin taşı, kullanıldığı her yerde bolluk ve bereket enerjisinin akmasını sağlar. Ayrıca sarı tonlarında olduğundan dolayı beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkiler bırakır. Kişiye enerjik hissettiren bu taş aynı zamanda sert, kolayca kırılmayan bir yapıya sahiptir. Kolye, küpe, bileklik, tespih gibi pek çok aksesuarda da kendisine yer verilebilir. Düzenli şekilde kullanıldığında ve bakımlarına özen gösterildiğinde maddi zorlukların üstesinden gelinmesini sağlar. İnsanların birbiriyle daha iyi geçinmesine de yardımcı olur.
SODALİT: Mohs skalasına göre 5 – 6 arasında değer alan Sodalit taşına bazı bölgelerde mantık taşı da denmektedir. Bundan anlaşılacağı üzere taşın en önemli etkisi mantıklı şekilde hareket etmeyi kolaylaştırmak, duygulara yenilmeyi engellemektir. Parlak görünümlü, mavi – mor tonlarına sahip ve kristalli yapıda olması sebebiyle kullanımı da rahattır. Aksesuar olarak tercih edildiğinde kolayca kombinlenebilmektedir. Ayrıca bu taş negatif enerjileri uzaklaştırma özelliğine sahip olduğu için kişiye daha huzurlu hissettirir. Böylelikle gün içinde duygu durumunu dengeler ve takıntılı biçimde düşünme sorunlarından uzaklaştırır.
ŞUNGİT: Bazı doğal taşlar kişinin yaşam hevesini korumakla görevlidir. Şungit doğal taşı da yaşam taşı olarak bilinmekte ve hayatla daha kolay şekilde mücadele etmeyi sağlamaktadır. %98 oranına kadar karbon bulundurma özelliğine sahiptir. İletken bir yapıda olduğundan dolayı yalnızca aksesuarlarda değil sanayide de tercih edilmektedir. 1900’lü yıllarda Rusya’da keşfedildiği için diğer taşlara göre çok bilinen bir yapısı yoktur. Ancak koleksiyoncularda mutlaka bulunan bu taş, günlük yaşamda da faydalı etkilere sahiptir. Özellikle kalp sancılarını dindirmeye, pozitif düşünmeye ve sağlıklı şekilde yaşamaya destek olmaktadır. Nadir olmadığı için dünyanın farklı yerlerinden çıkarılabilmektedir.
SÜT KUVARS: Silisyum ve oksijenden oluşan Süt Kuvars, beyaz renklere sahip olan bir kuvars taşıdır. Silikat minerallerinden meydana geldiği için serttir, Mohs derecesi yaklaşık olarak 7’dir. Bu taş, saflığın korunmasına ve kişinin güvende hissetmesine yardımcı olmaktadır. Diğer kuvars taşlarıyla olumlu bir enerji oluşturduğu için aksesuarlarda farklı taşlarla birlikte kullanılabilmektedir. Ayrıca hücreleri yenileyerek genç kalmaya yardım etme, bağışıklığı güçlendirme ve yüz güzelliği oluşturma gibi etkilere sahiptir. Ruhsal olarak da olumlu duyguları güçlendirmekte, affediciliği arttırmakta ve sevginin gücünü hissettirme özellikleri bulunmaktadır.
TANZANİT: Tanzanit taşı, aslında mavi bir Zoisit taşıdır ancak popüler olmadığından dolayı çok fazla bilinmemektedir. Diğer adı dengeleyici taştır. Doğal yollarla oluşabileceği gibi Zoisit taşının ısıtılmasıyla da elde edilebilmektedir. Tanzanya’da keşfedildiğinden ve yalnızca burada oluştuğundan dolayı ismi Tanzanit olarak belirlenmiştir ve 1967 yılından beri insan hayatındaki yerini korumak zorundadır. Bu taş kalp ve beyin sağlığını korumak, toksinleri uzaklaştırmak, sezgileri güçlendirmek gibi sebepler için kullanılabilir. Ancak enerjiyi dengelediğinden dolayı kullanıcısının istek ve ihtiyaçlarına göre doğrudan etki edebilmektedir. Bu nedenle oldukça eşsiz ve özel bir yapısı bulunmaktadır.
TEKTİT: Kelime olarak erimiş anlamına gelen Tektit taşı, siyah veya kahverengi gibi koyu renklerde bulunur. Daha nadir olarak yeşil renkli Tektit taşlarına rastlamak mümkündür ancak bu taşlara Yeşil Moldavit taşları da denebilmektedir. Dinlendirici ve arındırıcı özelliklere sahip olduğu içinse günlük yaşamda kullanılmaya uygundur. Kıyafetlere şıklık katmak ve negatif enerjiden kurtulmak için aksesuar, ortamın enerjisini dengelemek içinse kütle halinde tercih edilebilmektedir. Milyonlarca yıl önce var olan bu taşın oluşumuysa meteorlarla ilgilidir. Yaklaşık 35 milyon yaşında Tektit taşlarının bulunabilmesi mümkündür.
TERAHERTZ: Oldukça yüksek titreşimlere sahip olan Terahertz taşı, laboratuvar ortamında üretilmektedir. Bu nedenle toprağın altında oluşmamakta, aksine insan etkisiyle var edilmektedir. Fakat içinde bulunan mineraller dolayısıyla kullanılması oldukça faydalıdır. Kendisine titreşim taşı da denmektedir. Bu ismiyse bir buzu çok kısa sürede eritebilecek kadar yüksek titreşime sahip olduğu için kazanmıştır. Gün içerisinde aralıklı olarak kullanılması, uzun süre cilde temas etmemesi daha sağlıklı olacaktır. Bir kullanımdaysa 10 dakika kadar temasta bulunmak tüm negatif duygu, düşünce ve enerjilerden arınmayı sağlamaktadır. Bedensel olarak da hastalıkları iyileştirme özelliği bulunur.
TURKUAZ: İsmini renginden alan Turkuaz, mavi renkli ve 7 çeşidi bulunan bir doğal taş çeşididir. Firuze ya da Türk taşı gibi isimlerle anılabilmesi mümkündür. Üzerinde çoğunlukla beyaz damarlar bulunan bu taş, parlak ve opak bir görünüme sahiptir. Kalitesini belirlemek içinse taşın hangi çeşit olduğunun kontrol edilmesi gerekir. İnancı ve maneviyatı güçlendirmek, sadakati arttırmak, azmi korumak gibi etkilere sahiptir. Kullanıldığı uygulamalarda enerjiyi dengelerken odaklanmayı da kolaylaştırır. Gözenekli yapıda olduğu içinse duyu emebilmektedir. Bu nedenle uzun süre su içinde tutulmamasına özen gösterilmesi gerekir.
TURMALİN: Kendisine gökkuşağı taşı adı da verilen Akik taşı, eski Mısır inanışına göre gökkuşağının yeryüzüne düştüğü yerlerde oluşmaktadır. Kendisi de pek çok renge sahip bir doğal taş çeşididir, hemen hemen her tonda bulunabilmektedir. Sert yapısı dolayısıyla kolayca kullanılabilmekte, çok yüksekten düşmediği veya ağır darbe almadığında kırılmamaktadır. Genellikle aksesuar ve süs eşyalarının üretiminde kullanılmaktadır. Günlük kullanımdaysa tene temas etmesi daha faydalı olacaktır. Özellikle ruhsal şifalanmalarda ve meditasyonlarda tercih edilmektedir. Ağrıları hafifletmesi, zihnin dinlendirilmesi, negatif enerjinin uzaklaştırılması gibi etkileri de bulunmaktadır.
UNAKİT: İçerisinde üç farklı mineral türüne yer veren Unakit; yeşil, pembe ve kırmızı tonlarından oluşan bir taş türüdür. Diğer taşlara göre daha yakın zamanda keşfedilmiş olsa da hem enerjisi hem görünümü sebebiyle çokça tercih edilir. Mohs skalasında 6 – 7 arasında değer alır. Bununla birlikte, kristal yapıda olmadığından dolayı özel işçilikle kesilmesi ve şekillendirilmesi gerekir. Denge ve uyum taşı olduğu içinse adaptasyon becerisini geliştirmektedir. Enerji üzerinde etki göstererek ruhsal ve bedensel bir şifa aracı olarak da kullanılabilmektedir. Görme yeteneğini koruma, radyasyonu emme ve doğumu kolaylaştırma gibi faydaları da bulunur.
VANADİNİT: 1800’lü yılların başında keşfedilen Vanadinit, güç taşı olarak da anılan yarı değerli bir taş çeşididir. Çoğunlukla açık tonlarda bulunur ve kırmızı, sarı, turuncu gibi renk aralıklarında oluşur. Dışı süngere benzerdir, genellikle yarı saydam bir görünümdedir. Kristalli yapısı sayesinde şık bir duruşa sahiptir ancak çok kırılgandır. Mohs sertliği 2,5 – 3 arasında bulunduğu için kullanımında oldukça dikkatli bir biçimde hareket edilmesi gerekir. Özellikle güçlenmek, özgüvenini arttırmak ve güzelleşmek isteyen kimseler tarafından tercih edilmelidir. Sanatsal yetenekleri geliştirdiği gibi tüm hedeflere kolay bir biçimde ulaşmaya da yardım eder.
VARİSİT: Sıklıkla Turkuaz taşıyla karıştırılan Varisit doğal taşı, bol miktarda alüminyum içeren bir yapıdadır. Opak görünüme ve damarlı bir yapıya; yeşil, mavi ya da kiremit renk tonlarına sahiptir. 1837 yılında keşfedilen bu taş oldukça nadir şekilde bulunduğundan dolayı çok popüler değildir. Fakat gösterdiği etkiler sayesinde beğenilmekte ve gören kişilerin ilgisini çekmektedir. Yumuşak yapısı dolayısıyla dikkatli şekilde kullanılmasına dikkat edilmelidir. Kendisine verilen bir diğer isimse cesaret taşıdır. Bu nedenle özgüveni arttırmak, korkuları yenmek ve güçlenmek için kullanılabilmektedir. Meditasyonlarda enerji dengelemek ya da odaklanmak için de tercih edilebilmektedir.
YAKUT: Değerli taşlar arasında bulunan ve mücevher olarak kabul edilen nadir taşlardan biri Yakut’tur. Yaşam gücü taşı ismiyle anılmasının nedeni kişiyi her türlü zorluğa hazırlayarak yaşam enerjisini korumasına yardım etmesidir. Güvercin kanı diye bilinen kırmızı rengi, Yakut taşlarının en değerli olanıdır. Fiyatları çok yüksek olduğundan dolayı çoğunlukla aksesuar yapımında ya da süslemelerde kullanılır. İşlenmediği durumlardaysa oldukça donuk bir görüntüye sahiptir. Tamburlandıktan sonra parlaklığı ortaya çıkmakta, gösterişli bir hal kazanmaktadır. Maneviyatı güçlendirmek, enerjiyi korumak, hayata yeniden tutunabilmek, iyileşmek ve iyileştirebilmek için kullanılması mümkündür.
YEŞİL KUVARS: Kuvars taşları, en popüler biçimde kullanılan ve net şekilde etki gösteren doğal taş çeşitleri arasındadır. Yeşil Kuvars da rengi ve dokusuyla öne çıkan bu doğal taşlardan biridir. Yarı saydamdır, parlaktır ve yeşilin farklı tonlarında bulunabilmektedir. Genel itibariyle sert yapıda olduğu için süs eşyalarında, aksesuarlarda ve tespihlerde kullanılabilir. Ayrıca bu taş, kullanıcısının enerjisini temizleyerek daha pozitif bir hale getirmektedir. Ağrıları hafifletme, hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırma özelliği bulunur. Bilinçaltını temizlediğinden dolayı pek çok sorunun kolayca atlatılmasına yardımcı olur. Rüyaların anlam kazandırılmasında da etkilidir.
YEŞİM: Kraliyet ailelerinin popüler doğal taşlarından biri olan Yeşim, yeşil renkli bir taş türüdür. Yapısı kristallidir ve saydamlığı değişkenlik gösterebilmektedir. Toprak elementiyle uyumlu olan bu taşın yönetici gezegenleriyle Merkür ve Satürn’dür. Heykelcilikte ve oymacılıkta de sık sık Yeşim taşlarına yer verildiği için tarihi eserlerden çıkarılabilmesi mümkündür. Jade ve Nefrit şeklinde iki ayrı türü bulunmaktadır. Masaj yapılan bölgede kan akışını hızlandırdığından dolayı gençleştirici etkilere sahiptir. Ayrıca sadakatin korunmasında, ikili ilişkilerin güçlendirilmesinde, iç sıkıntılarının sonlandırılmasında faydalı bir taş çeşididir.
YILDIZ TAŞI: En sevilen doğal taşlardan biri olan Yıldız taşı; kırmızı, kahverengi, altın sarısı renklerinde bulunmaktadır. Çok parlak olduğu için dikkat çekici bir yapıya sahiptir. Bazı bölgelerde azim taşı olarak adlandırılabilen bu taş, özellikle iş yaşamını iyileştirmek ve güzelleştirmek için kullanılmaktadır. Enerjisi uyumlu diğer doğal taşlarla birlikte kullanıldığında etkisi daha iyi biçimde hissedilebilmektedir. Kısa süre içinde fayda göstermesi içinse düzenli olarak kullanılmalı, mümkünse tene temas etmeli ya da çakra bölgesinde bekletilmelidir. Kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde, baş ağrılarının dindirilmesinde ve kemik sağlığının korunmasında da etkidir.
ZEBERCET / PERİDOT: Zenginlik veren anlamına gelen Zebercet/Peridot taşı, renginden olayı farklı isimlere de sahiptir. Olivin, Zeytin veya Zeytuni taşları olarak da kabul edilebilir. Çok eski dönemlerden beri kullanıldığı içinse hakkında çeşitli hikayeler bulunur. Genellikle fıstık yeşili veya yeşil zeytin renk tonlarında olduğundan dolayı çoğunlukla aksesuarlarda bulunur. Ancak porselen ya da renkli cam üretiminde kullanılabilmesi mümkündür. Günlük yaşantıdaysa kişiye neşe verme, depresyonu engelleme, cilt bozukluklarını giderme gibi özellikleri bulunur. Ayrıca sindirim ve boşaltım sistemi hastalıklarının iyileşmesine yardım eder.
ZÜMRÜT: En sevilen doğal taşlardan biri olan Zümrüt, özellikle beyni dinlendiren bir yapıdadır. Gücün taşı olduğu için kişinin yaşama tutunmayı kolaylaştırır. Yeşil renkli olduğu içinse kullanıcısının beynini dinlendirmekte, düşünme yetisini geliştirmektedir. Eski zamanlardan beri kullanılan Zümrüt, aynı zamanda enerji dönüşümü yaparak her kullanıcısına ihtiyacına göre etki etmektedir. Sefaleti, kötü şansı, fakirliği engellemek gibi olaylardan dolayı kullanılması mümkündür. Bulunduğu yerdeki bolluk ve berekete enerjisini yayma özelliği de bulunur. Ayrıca bu taşı kullanan kimseler hem kendi yaşamlarını hem diğer insanları kolayca yönetebilmektedir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.